Nagyvilág

Újabb iraki tömeggyilkosságról hullt le a lepel

Többszáz jazidit irthattak ki az Iszlám Állam emberei Moszulnál. Egyelőre nem értik, miért volt most szükség erre a mészárlásra, miközben az Iszlám Állam szorul ki Irakból.

Akár háromszáz is lehet azoknak a jazidiknak a száma, akiket az Iszlám Állam harcosai ölhettek meg – közölte a BBC jazidi és iraki tisztviselőkre hivatkozva. A vallási kisebbséghez tartozó jazidik ezreit fogták el és taszították rabszolgasorba az IÁ emberei, valószínűleg ezekből a foglyokból öltek meg ennyit Moszul mellett, Tal Afarban.

A halottak pontos száma nem világos, ahogy az sem, miért pont most követte el az IÁ az újabb vérengzést. A jazidik sorsa az IÁ tavalyi Ninive tartománybeli offenzívájával pecsételődött meg: a szentként tisztelt Szindzsár-hegyre menekültek ezrével, ahonnan helikopterekkel próbálták őket az iraki erők kimenteni. Az IÁ így is sokat elfogott az ellenségnek tekintett jazidik közül: több száz férfit lemészároltak, nők sokaságát tették szexrabszolgává.

Furcsa módon néha az IÁ is tesz gesztusokat. januárban például mintegy 200 idősebb jazidit engedett el és adott át az iraki kurd hatóságoknak. Lélegzetvételnyi szünetet adott ajazidiknak az is, amikor decemberben az iraki kurdok hadereje, a pesmerga felszabadította az ostromlott Szindzsár-hegyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik