Nagyvilág

Arany élete lesz a királyi gyermeknek

Összevetették egy átlagos gyerek és Vilmosék lánya előtt álló jövőt, és lehangolóak a különbségek.

Remek megközelítést talált az Independent i100 blogja a királyi bébi születéséhez: kikalkulálták, hogy mennyivel lesz másabb az élete a kislánynak, mint egy átlagos gyereké (hozzáteszik, hogy ezen a napon 360 ezer másik gyerek született a világon).

A gyerek meglehetős jólétbe csöppent: ugyan a Sovereign Grant nevű alap áldásaiból nem részesül (ebbe folyik a brit adófizetők pénze, hogy fenntartsák a monarchiát), de kap majd a királynő saját Grant-in-Aid nevű alapjából, valamint a cornwalli birtokok termelte pénzből. Már ez se kis összeg, évi 19 millió fontról (7,9 milliárd forintról) van szó, bár az összegnek csak egy részét kapja a cornwalli herceg legidősebb fia (és családja), ez esetben Vilmos. Tehát a család heti 365 ezer fontot keres hetente, míg egy átlagos família 34,4 fonthoz (14,4 ezer forinthoz)  jut az államtól (gyermektámogatás révén).

A szegénység a környéken is megjelenik majd, ahol lakni fog a kislány. A Kensington and Chelsea nevű kerület elég menőnek és puccosnak számít, de a gyermekszegénység itt is felüti a fejét. Egy szervezet szerint a kerületben élő gyerekek 42 százaléka alacsony keresetű családban nő fel, 1150 gyerek pedig átmeneti szállásokon, mivel a családnak nincs tőkéje lakást venni.

Az élethosszára sem lesz panasza a kislánynak. Tény, hogy az Independent statisztikája a férfiak átlagos életkorát vetette össze, de így is látszik a különbség. Míg egy Kensingtonban született gyerek átlag 82 évet fog megélni, addig pl. egy blackpooli 74-et. Arról nem is beszélve, hogy például az afrikai Sierra Leonében 38 év a várható életkor. Persze ez nem csoda, jó egészségügyi ellátást fog kapni, a brit szektor a világ 18. legjobb egészségügyije. És akkor nem beszéltünk arról, milyen minőségi oktatást fog kapni abban az államban, ahol az emberek 99 százaléka ír és olvas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik