Nagyvilág

Mexikó: nem tüntethetnek el embereket a hatóságok

A mexikói parlament alkotmánymódosítást szavazott meg csütörtökön az emberek eltüntetésének tilalmáról, több mint hét hónappal azután, hogy több tucat tüntető diákot elraboltak és meggyilkoltak az ország Guerrero szövetségi államában.

A lépés előfeltétele annak, hogy a képviselők később megfelelő törvényeket fogadjanak el. Az alkotmánymódosítást azonban még a szövetségi államok többségének jóvá kell hagynia.

Eltüntetésnek tekintik a mexikói büntetőjogászok egyebek között azt, amikor az állami biztonsági erők anélkül hurcolnak el civil személyeket, hogy a hozzátartozókat értesítenék az előállított fogva tartásának helyéről.

Mexikóban széles körben elterjedt gyakorlatnak számít az emberek erőszakos eltüntetése, és ebben sok esetben maguk a hatóságok is közreműködnek. Hivatalos adatok szerint mintegy 22 ezer embert tartanak eltűntként nyilván Mexikóban, de emberjogi csoportok szerint a kormány listája meglehetősen hiányos.

Tavaly szeptemberben egyszerre 43 egyetemi hallgatónak veszett nyoma a mexikói Guerrero szövetségi államban. A nyomozás eredményei szerint a hatóságok ellen tüntető fiatalokat a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel. A rendőrök átadták őket a Guerreros Unidos nevű bűnbanda fegyvereseinek, akik minden jel szerint végeztek foglyaikkal és a holttesteket elégették.

Az eset rávilágított a politikusok, a biztonsági erők és a bűnözők összefonódására is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik