Nagyvilág

A moszkvai felvonulók a Krímet akarják

voros-ter(960x640).jpg (vörös tér)
voros-ter(960x640).jpg (vörös tér)

Az Ukrajnától tavaly elcsatolt Krím Oroszország területeként való elismerését, valamint a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus befejezését egyszerre követelték a moszkvai Vörös téren május 1. alkalmából felvonulók pénteken.

A Kreml szomszédságában rendezett központi szakszervezeti megmozduláson a szervezők adatai szerint több mint 140 ezer ember vett részt.

A Vörös téren Andrej Iszajev, a törvényhozás alsóházának egyik alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt politikusa is felszólalt, és “az ukrajnai testvérgyilkos háború befejezését, az Egyesült Államok minden ország belügyeibe való beavatkozásának beszüntetését, továbbá a Krímnek és Szevasztopolnak Oroszország részeként való elismerését” követelte. A szakszervezeti felvonulás résztvevői a fizetések emelését, a munkanélküliség elleni harcot követelték, és a szovjet időszakban megszokott jelszavakat kiabáltak, mint a Békét és munkát!

Az elnök ünnepi beszédében kijelentette, hogy Oroszország bármilyen kihívásnak meg tud felelni és bármilyen nehéz feladatot meg tud oldani. A nyugati államok tavaly március óta a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása és a Kreml Ukrajna-politikája miatt politikai és gazdasági büntetőintézkedéseket foganatosítottak Oroszországgal szemben.

Novoszibirszkben a hivatalos rendezvények mellett a hatóság engedélye nélkül megtartották a nyugat-szibériai nagyvárosban már hagyománnyá vált képzőművészeti rendezvényt, az úgynevezett Monsztrációt. A különböző “szörnyek” – vagyis különleges jelmezeket viselő és abszurd feliratokat magasba tartó emberek – politikamentes felvonulását évekkel ezelőtt Artyom Loszkutov képzőművész kezdeményezte. A mostani főszervezőt a rendőrség a gyülekezési törvény megsértése miatt lefogta és eljárást indított ellene – írta az Interfax orosz hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik