Nagyvilág

Nyakig benne lehet a német kormány az amerikai kémkedésben

Korábban még hisztiztek a németek, hogy az NSA lehallgatta vezetőiket, erre kiderült, ők is segítettek az amerikaiak kémjátszmájában. Főleg a német belügyminiszter lehet gondban, ugyanis a német hírszerzésért korábban ő volt felelős.

A francia elnöki palota, a francia külügyminisztérium és az Európai Bizottság után is kémkedett a BND, Németország hírszerzési szolgálata – írja a BBC német lapértesülésekre hivatkozva. Mint azt tudni lehetett, ráadásul amerikai kérésre tették ezt. Thomas de Maiziere német belügyminiszter kínos magyarázkodásra kényszerült emiatt, bár érintettségét tagadja. Washington azért akarta a kémkedést európai cégek ellen (is), hogy megtudja, megszegnek-e bármely embargót – írja a BBC.

Egymás ellen elvileg nem kémkedtek, köszönhetően a BND és az amerikai NSA közötti megállapodásnak még 2002-ből. Úgy tudni, a német kormány már 2008-ban tudott róla, hogy az amerikaiak európai hadipari cégek ellen kémkednek. A dolog azért is kellemetlen a németeknek, mert korábban ők voltak felháborodva az amerikai kémbotrányon, ami a németek ellen is irányult. Ráadásul 2008 környékén De Maiziere volt a hírszerzésért közvetlenül felelős, bár ő vehemensen tagadja, hogy bármi ilyesmiről tudomása volt akkoirban. Ráadásul sok a titkosított anyag, amiről ő nem nyilatkozhat. Egyes lapok szerint maga Angela Merkel is tudott az amerikaiaknak való bedolgozásról. De Maiziere mindenesetre egy vizsgálóbizottság hamari felállítását emlegette.

A BBC megemlíti a hátteret pedzegetve, hogy a brit GCHQ-val is együttműködött az NSA, aminek a titkait még 2013-ban teregette ki Edward Snowden. Akkor Németországban nagy felháborodás fogadta, hogy az NSA még Merkel mobilját is feltörte, olvasta üzeneteit, lehallgatta hívásait. Tavaly júliusban a németek kiutasítottak egy CIA-ügynököt, miután kiderült, hogy németeket is beszerveztek. A cikk végén kiemelik az Airbust és az Eurocoptert (azóta Airbus Helicopters néven egyesültek), amik után szintén kémkedtek az amerikaiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik