Nagyvilág

Manhattanben is összecsapások voltak

tüntetés (tüntetés)
tüntetés (tüntetés)

Baltimore-ban és több amerikai nagyvárosban nagyszabású tiltakozásokat tartottak szerdán a túlzott rendőri erőszak ellen - számolt be az MTI.

A baltimore-iakkal való szolidaritást is kifejező megmozdulások más városok mellett kiterjedtek New Yorkra, Washingtonra, Bostonra, Chicagóra, Detroitra és Minneapolisra is. A tüntetők felháborodásának oka, hogy Baltimore előtt már Fergusonban, New Yorkban, Clevelandben, North Charlestonban és máshol fegyvertelen feketék vesztették életüket rendőri fellépés következtében.

Bill de Blasio New York-i polgármester arra hívta fel a tüntetőket, hogy a tiltakozás békés formáját válasszák, ám azok Manhattanben összecsaptak a rendőrökkel. Hatvannál több tiltakozót előállította a hatóságok.

Baltimore-ban, ahol ezrek vonultak utcára, még az éjszakai kijárási tilalom szerdai életbe lépése előtt 18 embert őrizetbe vettek. A nap folyamán viszont vádemelés nélkül elengedtek 101 embert a hétfőn és keddre virradóra elfogott több mint kétszáz közül, mert a rendőrség nem győzte a papírmunkát, és lejárt a vád nélküli fogva tartás legfeljebb 48 órás határideje.


Fotó: MTI/EPA/Gary He 

A helyzetet bonyolítja, hogy a rendőri őrizetbe vételt követően végzetes gerincsérülést szenvedett baltimore-i Freddie Gray haláláról péntekre esedékes előzetes halottkémi jelentést a korábbi híradásokkal ellentétben mégsem hozzák nyilvánosságra. A baltimore-i rendőrség a jelentést az ügyben szintén vizsgálatot folytató amerikai igazságügyi minisztérium rendelkezésére bocsátja majd.

A The Washington Post csütörtök este internetes kiadásában egy bírósági iratra hivatkozva arról írt, hogy Gray a rabszállítóba zárva “szándékosan próbált meg sérülést okozni magának” és a jármű falához “csapkodta magát”. Ezt eskü alatt vallotta egy most is börtönben lévő rab, akit Gray-jel egy furgonban szállítottak be.

A rab nem látta, hogy Freddie Gray pontosan mit csinál, mert egy fémfal választotta el őket. A 25 éves fiatalember eszméletlen volt, amikor április 12-én a rendőrségre érkezett. Egy héttel később belehalt súlyos gerincsérülésébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik