Nagyvilág

Izlandon mostantól tilos baszkot ölni

Izlandi-rendor(960x640).jpg (izland, )
Izlandi-rendor(960x640).jpg (izland, )

Egy 1615-ös rendelkezést helyeztek végre hatályon kívül. Akkoriban az izlandiak baszk bálnavadászokkal vesztek össze.

Eltörölték Izlandon azt a 400 éve érvényben lévő rendeletet, miszerint az ország északnyugati régiójában büntetlenül lehet baszkokat gyilkolni. A dekrétumot 1615-ben adta ki Westfjords rendőrfőnöke, Ari Magnusson. Mostani utódja, Jonas Gudmundsson pedig a napokban jelképesen hatályon kívül helyezte.

A rendelet hátterében egy véres esemény húzódik: hajójával zátonyra futott 32 spanyolországi baszk bálnavadász, akik a helyiekkel kialakult máig tisztázatlan nézeteltérésnek estek áldozatul 400 éve. Még tartott a nyomozás, amikor a térség rendőrfőnöke kijelentette, hogy a “spanyolokat teljesen büntetlenül meg lehet ölni” – magyarázta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek Olafur Engilbertsson történész.

Április 22-én Gudmundsson ünnepélyesen bejelentette az évszázadokon át figyelmen kívül hagyott rendelet eltörlését. A westfjordsi Holmavikban a megölt baszkok egyik leszármazottja, Xabier Irujo és a gyilkosok egyik utódja, Magnus Raffnson közösen felavatta az áldozatok emlékére emelt sírkövet a megbékélés jegyében. Az izlandiak az utóbbi századokban igazából sokat javítottak a baszkokhoz fűződő viszonyukon, aminek bizonyítéka az, hogy létezik Izlandi-Baszk Társaság is.

Izland a világ egyik legbiztonságosabb országa. A helyi rendőrségi feljegyzések vezetésének kezdete óta a rendfenntartók mindössze egyetlen alkalommal használták fegyverüket, amikor 2013 decemberében ártalmatlanná kellett tenniük egy lakása ablakából lövöldöző őrültet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik