Nagyvilág

Kivégezték az ausztrál drogdílereket

A bali kilencként elhíresült narkócsempészeket egy kivétellel mind agyonlőtték, Ausztrália nagyon berágott. Egy fülöp-szigeteki nő tanúskodhat egy másik perben, ezért megúszta az utolsó pillanatban.

Helyi idős szerint szerda kora reggel kivégeztek az elfogott kilenc drogcsempészből nyolcat Indonéziából, holott külföldi állampolgárok is voltak köztük, és Ausztrália hevesen ellenezte ezt – írja a BBC. A kivégzésre a Nusakambangan szigetén lévő Besi börtönben került sor, golyó általi halállal.

Az ausztrál állampolgár Andrew Chan and Myuran Sukumaran családtagjai kedd este találkozhattak utoljára szeretteikkel. Canberra korábban azzal próbálta halogatni a kivégzéseket, hogy szerintük korrupt bírók mondták ki az ítéleteket és a büntetéseket, de magával az eljárással is több bajuk volt.

A kivégzettek között nigériai, brazil és indonéz állampolgárok is vannak, egy fülöp-szigeteki nő agyonlövését elhalasztották. Úgy tudni, a fülöp-szigeteki államfő közbenjárására történt meg mindez. Ugyanis valaki feladta magát azzal, hogy a nőt ő küldte ki csempészni. A nő most tanúskodhat otthon a díler perében. Egy franciát is halálra ítéltek korábban, de az ő ügyében volt fellebbezés, így még nem jogerős az ítélete.

A BBC hozzáteszi, a világ egyik legszigorúbb drogellenes törvényei vannak Indonéziában. A délkelet-ázsiai állam 2013-ig négy éven át nem végzett ki senkit, de akkor eltörölték a moratóriumot. A történet ezzel valószínűleg nem fog véget érni, a kérdés az, Ausztrália hogyan torolja meg állampolgárai agyonlövését. (A lenti videón a kivégzettek rokonai könyörögtek kegyelemért.)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik