Nagyvilág

A bevándorlók mellett állt ki a pápa és az ENSZ-főtitkár

ferenc pápa, ban ki mun (ferenc pápa, ban ki mun)
ferenc pápa, ban ki mun (ferenc pápa, ban ki mun)

A migránsok ki vannak éhezve egy boldogabb életre – mondta Ban Ki Mun. Az egyházfő szerint a kényelem és a hiúság süketté tette az emberek egy részét.

Megdöbbenését fejezte ki Ferenc pápa és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a múlt heti hajókatasztrófa miatt, melyben sok száz Olaszország felé tartó bevándorló vesztette életét.

Az egyházfő és a világszervezet vezetője a bevándorlás kérdéséről és a globális felmelegedésről is tárgyalt a Vatikánban. Ban Ki Mun elmondta: az Európai Unió kormányainak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük az elkerülhető halálesetek megelőzésére, a menekültáradattal kapcsolatban pedig az okokat kell megtalálni.

„A migránsok ki vannak éhezve egy boldogabb életre” – mondta az ENSZ-főtitkár, aki szerint több mentőakcióra lenne szükség és arra, hogy megállítsák azokat a bűnözőket, akik kihasználják a szorult helyzetben lévő embereket. Ban Ki Mun elmondta: a legszegényebb emberek azok, akik a boldogulás legcsekélyebb esélyéért is hajlandóak kockáztatni az életüket.

Ferenc pápa korábban azt nyilatkozta a bevándorlókról, hogy „fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak”. „Az emberiség egy részét a kényelem és a hiúság süketté tette a szenvedő testvérekkel szemben” – tette hozzá.

Eközben a magyar kormány a bevándorlás kérdését helyezte a középpontba, mellyel kapcsolatban nemzeti konzultációt is hirdettek. A kormány terve egyebek mellett a bevándorlók őrizetbe vétele, a migránsokat „megélhetési bevándorlóként” állítják be, noha jelenleg a legtöbben háborús övezetekből érkeznek hozzánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik