Nagyvilág

Öt terrortámadást hiúsítottak meg a franciák

iszlám állam (iszlám állam)
iszlám állam (iszlám állam)

Nagyon magas Franciaország terrorfenyegetettsége Manuel Valls kormányfő szerint. 1573 francia lett dzsihádista, negyedük jelenleg is Irakban vagy Szíriában harcol.

Öt terrortámadást hiúsított meg a francia rendőrség az utóbbi hónapokban – jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök a BBC szerint. A legutóbbi a tegnap kiderült eset volt, amikor elfogtak egy férfit, aki párizsi templomok elleni támadásokat akart végrehajtani. A francia-algériai gyanúsítottat még vasárnap vették őrizetbe, miután véletlen lábon lőtte magát, majd kihívta a mentőket.

“A fenyegetés még sose volt ilyen magas. Még sose kellett a történelmünk során a terrorizmus e típusával szembeszállnunk” – mondta Valls a France Inter rádióban. Számokat is mondott: 1573 francia állampolgár vagy lakos érintett terrorista hálózatokban, közülük 442-en jelenleg Szíriában vannak. 97 francia már meghalt a szíriai vagy iraki harcokban, közülük heten öngyilkos merénylet elkövetése közben.

Franciaországban szigorú biztonsági intézkedések élnek, mióta januárban a Charlie-Hebdo-féle lövöldözésben és a kapcsolódó támadásokban 20 ember életét vesztette Párizsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik