Nagyvilág

Menekültek tízezreit dobnák ki az EU-ból

menekültek (menekültek)
menekültek (menekültek)

Bekeményített az EU: mindössze 5000 menekült maradhatna az utóbbi év 150 ezer bevándorlójából. Miközben Európa vezetői azon vitáznak, a kutató-mentő vagy a határőrző feladatokat részesítség előnyben, az ENSZ szerint félmillióan vághatnak idén neki a Földközi-tengernek.

Mindössze 5000 menedékkérő maradhat Európában, döntöttek az Európai Unió vezetői csütörtöki értekezletükön Brüsszelben – írja a Guardian. Tavaly 150 ezer, idén 36 ezer menekült érkezett a Földközi-tengeren leresztül Olaszországba, Máltára és Görögországba, zömüket egy gyors programmal hazaviszi a Frontex, az EU határvédelmi szerve.

A döntés szerint növelni fogják az EU tengeri határait ellenőrzö Triton és Poszeidón nevű műveletek költségvetését, amivel többet költhetnek a kutató-mentő műveletekre is. Így elkerülhetővé válnak az olyan katasztrófák, mint a hét eleji hajótörés, amiben több mint 800 migráns veszett a tengerbe. Mostantól az EU arra is odafigyel, hogy elfogja vagy elpusztítsa az embercsempészek által potenciálisan használható hajókat.

Az EU megpróbál majd fellépni egy ütőképesebb líbiai kormányért és a szíriai helyzetet is igyekszik orvosolni (innen rengeteg menekült érkezik Európába). Segítenek a jövőben ellenőrizni Tunézia, Egyiptom, Szudán, Mali és Niger határait is, hogy még Afrikában feltartóztassák a migránsokat. Vannak még persze gondok, például a menekültek okozta terheket a déli államok egyenlően elosztanák a tagállamok között, amit több ország, így Magyarország is ellenez.

 

A Frontex vezetője, Fabrice Leggeri is pesszimista, közölte, hogy nem a határőrszervezet feladata a bevándorlók kutatása és mentése. Pedig az EU nem tesz sokak szerint eleget már így sem a földönfutók életéért, ezt egy nyílt levélben mintegy 50 korábbi állam- és kormányfő, illetve exminiszter is megfogalmazta. Arról vita van tehát, hogy a kutató-mentő vagy a határokat őrző missziókra költsenek többet. A kutatás-mentés ellenzői szerint ez az opció még több bevándorlót vonzana, ha tudják, hogy baj esetén is kimentenék őket, de emiatt még nagyobb katasztrófák történhetnek.

Félmillióan kelhetnek át ebben az évben a Földközi-tengeren, és több ezren lelhetik halálukat a veszélyes vízi úton, ha semmi sem történik az illegális emberkereskedelem elleni küzdelemben – mondta csütörtökön Sekimizu Kodzsi, az ENSZ szervének, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnek (IMO) az igazgatója. Hozzátette, hogy tavaly háromezren vesztek a tengerbe. “Nem csupán a bajbajutottak felkutatására és megmentésére irányuló műveletekkel kellene foglalkoznunk, hanem a kulisszák mögött munkálkodó révészekkel és embercsempészekkel is” – jelentette ki az igazgató. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslései szerint az év eleje óta mintegy 1750 bevándorló fulladt a Földközi-tengerbe, és ez harmincszorosa a tavalyi év azonos időszakában mért adatoknak.

A Moammer Kadhafi líbiai vezető megbuktatása és halála óta fegyveres belviszályokba süllyedt Líbiában lényegében nem működik olyan hatékony közhatalom, amely gátat tudna vetni annak, hogy reményvesztett emberek az embercsempészeknek kiszolgáltatva, a célra többnyire alkalmatlan hajókon tömegesen vágjanak neki a tengernek, az európai partokat megcélozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik