Nagyvilág

Templom elleni támadást tervezett egy férfi

párizsi túszejtés (charlie hebdo, túszejtés)
párizsi túszejtés (charlie hebdo, túszejtés)

Elfogtak egy 24 éves algériai állampolgárt, aki a belügy szerint templomok elleni támadásokat tervezett. A gyanúsított elég furcsán bukott le: meglőtte magát véletlenül, és kihívta a mentőket.

Fegyveres támadást akart elkövetni egy férfi egy párizsi templom ellen, de a francia belügyminisztérium szerint meghiúsították a tervet, a férfit elfogták – írja a BBC. A francia iTele szerint a gyanúsított egy 24 éves algériai állampolgár, aki egy vagy két templom ellen tervezett támadás – mondta Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Úgy tudni, a párizsi főügyész délután 4 órakor sajtótájékoztatót tart az esetről.

Az informatikusnak tanuló férfit (akit a Le Monde Szid Ahmed Glamként azonosított) már ismerték a nemzetbiztonsági szolgálatok, mivel Szíriába vágyott utazni. Az év elején Törökországban volt is egy hetet, visszatérve őrizetbe vették, de szabadon engedték, mert nem jelentett közvetlen veszélyt. Glam amúgy családegyesítés jogcímén volt Franciaországban.

A kocsijában nagy mennyiségű fegyvert (golyóálló mellényeket és kézifegyvereket) találtak. A gyanúsítottat azzal kapcsolatban is kihallgatják, hogy korábban egy nőt holtan találtak a kocsijában. A 32 éves Aurelie Chatelain munkaügyi tréningen volt a Párizs melletti Villejuifben, amikor megölték. Vasárnap találták meg a holttestét.

Kiderült, a férfit azután fogták el, hogy véletlenül meglőtte magát és kihívta a mentőket. Valószínűleg akkor lőtte lábon magát, amikor megpróbálta Chatelain kocsiját elrabolni. A mentősök által kihívott rendőrök vérnyomokat találtak, amik a férfi délkelet-párizsi, 13. kerületi lakásától a kocsijához vezetett, így találtak rá a fegyverarzenálra és jegyzetekre a célpontokról. A gyanúsított több éve Franciaországban élt.

Franciaországot január elején rázta meg egy durva merényletsorozat. Akkor francia állampolgárok fegyverkeztek fel, ketten megtámadták a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségét és mészárlást rendeztek, majd elmenekültek. Napokig tartott az üldözésük Párizs környékén, miközben egy újabb lövöldözésben más elkövetők lelőttek egy rendőrnőt, majd túszokat ejtettek egy kóser boltban. A támadássorozatban 20 ember vesztette életét.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik