Nagyvilág

Kubába megy Ferenc pápa

Ferenc-papa(650x433).jpg (Ferenc pápa)
Ferenc-papa(650x433).jpg (Ferenc pápa)

Ferenc pápa Kubában is megáll a szeptemberben az Egyesült Államokba való apostoli látogatása előtt - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Lombardi úgy fogalmazott, hogy Ferenc pápa elfogadta a kubai polgári hatóságok és a kubai püspökök meghívását. A katolikus egyházfő útjának első állomása tehát a szigetország lesz, mégpedig az Egyesült Államokban szeptember 22-én kezdődő látogatás előtti napokban.

A szentszéki szóvivő április 17-én még úgy fogalmazott, hogy Ferenc pápa mérlegeli a szigetországban való megállást. Ennek megerősítését azonban akkor még  korainak nevezte, hangsúlyozva, hogy a kubai féllel való egyeztetés még kezdetleges fázisban van.        A vatikáni diplomácia és személyesen Ferenc pápa fontos közvetítői szerepet játszott azokon a titkos tárgyalásokon, amelyek elvezettek az Egyesült Államok és Kuba közötti kapcsolatok decemberi normalizálásához. A The Wall Street Journal amerikai napilap korábbi elemzése szerint Ferenc pápa kubai látogatásának üzenete az ötven év után újraindult amerikai-kubai kapcsolatok támogatásának megerősítése.

II. János Pál 1998-ban, XVI. Benedek pápa 2012-ben látogatott Kubába. A pápa  egyesült államokbeli  apostoli látogatásának programjáról egyelőre annyit tudni, hogy a katolikus egyházfő szeptember 22 és 27 között a Philadelphiában zajló Családok Világtalálkozóján vesz részt. Szeptember 24-én Washingtonba várják, ahol felszólal az amerikai kongresszusban. Szintén Washingtonban szentté avatja Junipero Serra spanyol ferences misszionárius szerzetest. Szeptember 25-én az ENSZ New York-i székházába látogat el. 

Ezt megelőzően Ferenc pápa július 6 és 12. között latin-amerikai körutat tesz Ecuador, Bolívia és Paraguay érintésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik