Nagyvilág

Katonai művelet indul az embercsempészek ellen

hajó (halászhajó, tenger, )
hajó (halászhajó, tenger, )

Az embercsempészek ellen indítandó katonai műveletről hoznak majd határozatot az Európai Unió vezetői a földközi-tengeri illegális migrációról tartandó rendkívüli csúcstalálkozójukon.

“Módszeres erőfeszítésekre van szükség a hajók azonosítására, elfogására és elpusztítására, még mielőtt azokat az embercsempészek használhatnák” – olvasható a dokumentumban.

Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét arra kérik majd fel, hogy “haladéktalanul kezdje meg az előkészületeket egy lehetséges biztonsági és védelmi műveletre, a nemzetközi joggal összhangban” – olvasható a nyilatkozattervezetben. Egy, a dokumentumot jól ismerő forrás szerint a javaslatra vonatkozó első konzultációk azt jelzik, hogy “erős politikai akarat van” egy ilyen művelet elindítására.

“Nem vehetnek bennünket komolyan, ha nem vesszük figyelembe Matteo Renzi követelését” – jelentette ki egy magas rangú európai illetékes. Az olasz miniszterelnök azt követelte, hogy az EU vizsgálja meg egy “célzott beavatkozás” elindításának lehetőségét a líbiai embercsempészek ellen.    Az észak-afrikai országban szállnak hajóra olaszországi és máltai úti céllal az illegális bevándorlók.

Ha a javaslatot elfogadják, ez lesz az első európai katonai akció az illegális bevándorlás ellen. “A megvalósításhoz idő kell” – figyelmeztettek a dokumentumot ismerő diplomaták. “Elő kell készíteni a műveleti terveket, azután pedig mozgósítani a katonai eszközöket” – tették hozzá.

Az EU 2008-ban indította el a szomáliai kalózok elleni Atalanta tengeri hadműveletét, de a kalózhajók elleni első támadások csak 2011-2012-ben kezdődtek el – emlékeztetett Arnaud Danjean francia EP-képviselő.

“A líbiai hajók elpusztításához törvényes felhatalmazás kell” – hangsúlyozta Danjean.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik