Nagyvilág

Bezuhant a görög kormánypárt népszerűsége

gorog-komp(210x140).jpg (komp, hajó, tenger, görögország, )
gorog-komp(210x140).jpg (komp, hajó, tenger, görögország, )

Majdnem 30 százalékot esett egy hónap alatt a Sziriza kedveltsége Görögországban, mert nem megy a válságkezelés. Pedig már az oroszoktól is próbálnak pénzt szerezni a csőd szélén álló görögök.

A márciusi 72 százalékos támogatottsága után jelenleg a görögök 45,5 százaléka elégedett csak a Szirizával, a baloldali görög kormánypárttal – írja a Magyat Nemzet. Alexisz Ciprasz kormányfő és kabinetje ugyanis a mai napig nem tudott áttörést elérni a hitelezőivel folytatott tárgyalásokon, miközben Görögország a csőd és az eurozóna elhagyásának határán imbolyog.

De nemcsak a tárgyalások akadozásával elégedetlenek a görögök. A kampányban harcosságot és nagy változásokat ígérő Sziriza a védelmi politikában 5,5-es osztályzatot kapott tízes skálán, és ez lett a legjobb jegye a Makedóniai Egyetem által megkérdezetteknél. A gazdaság kezelésére 4,6-os, a bevándorlás kezelésére 3-as, míg az egészségügyre 4,4-es értéket adtak, de a többi osztályzat is 5 alatti.

 

Ha a hitelezői trojkával nem születik megállapodás, a megkérdezettek 52,5 százaléka szerint előrehozott választásokat írnak ki. A görögök 56 százaléka tart az eurózóna elhagyásától is. Ettől az opciótól au Egyesült Államok is tart, ezért Jason Furman gazdasági szakembert Berlinbe küldték, hogy gyorsítsa fel a tárgyalásokat (a görög bedőlést ugyanis a világgazdaság is megérezné).

Egy athéni adófórumon elhangzott a javaslat, hogy Athén csábítsa haza azokat, akik külföldre vitték a befektetéseiket. Ők 25-30 százalékos egyszeri illetmény ellenében amnesztiát kapnának, ahogy azokat is meg kell védeni, akik ilyen ügyeket feltárnak. Görögország most két úton próbálja életben tartani magát: a közintézmények készpénzforrásait a jegybankba csatornázzák át, valamint próbálnak a frissen eljárás alá vont Gazpromtól pénzt szerezni, amit elvileg a Török Áramlat gázvezeték görög szakaszának kiépítésére kapnának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik