Nagyvilág

Harmincnyolcan meghaltak, félezren megsérültek a jemeni bombázásokban

Jemen-haboru(960x640).jpg (jemen, )
Jemen-haboru(960x640).jpg (jemen, )

Eddig ezren haltak meg a jemeni harcokban, négyezer sérülttel.

Harmincnyolc halálos áldozata és 532 sebesültje van azoknak a légitámadásoknak – és az azokat követő robbanásoknak -, amelyek az előző napon értek egy rakétatámaszpontot a síita húszi lázadók uralta jemeni fővárosban, Szanaában – közölték kórházi források.

Hatalmas robbanások rázták meg hétfő délelőtt a jemeni fővárost, miután a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció repülőgépei légicsapást mértek a Fadzs Attán rakétatámaszpontra Hadda városrész szomszédságában, ahol az elnöki palota és számos nagykövetség is található. Biztonsági források szerint a támaszponton lévő fegyver- és lőszerraktárakat érte találat, ezért voltak még később is robbanások.

Egészségügyi illetékesek kedden 18 civil halottról és több mint 300 sebesültről számoltak be. Lakóépületek tucatjai dőltek romba a támadás következtében. A kórházak keddi közlése szerint azonban az áldozatok száma az említettnek több mint a kétszerese.

A főváros peremén álló hegyek között lévő bázist már többször célba vették a nemzetközi erők harci repülőgépei, hogy felfedjék és megsemmisítsék az elrejtett Scud-rakétákat. Hétfőn a húszikkal szövetséges Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű köztársasági gárda két másik támaszpontját is találat érte Szanaában és közelében.

Hoszein Amír Abdolahján iráni külügyminiszter-helyettes kedden közölte, arra számít, hogy a délután folyamán tűzszünetet fognak bejelenteni a jemeni harcoló felek. “Derűlátóak vagyunk abban a tekintetben, hogy a következő órákban leállítják a katonai támadásokat Jemenben” – mondta a tisztségviselő az iráni Tasnim hírügynökség tájékoztatása szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bejelentette, hogy a március 19-én kirobbant jemeni harcok következtében április 17-ig legalább 944 ember életét vesztette, 3487 pedig megsebesült. Az előző szerdán még 767 halottról és 2906 sebesültről szóltak a hírek.

Rijád Jaszin jemeni külügyminiszter ezzel szemben hétfőnazt mondta, hogy a húszi lázadók veszteségeinek száma “több ezerre” tehető, bár nem mondta meg, mely időszakra vonatkoztatja ezt. Kedden a koalíciós erők újabb légicsapásokat hajtottak végre Szanaától keletre, nyugatra és északra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik