Nagyvilág

Hajókatasztrófa: érzéketlennek nevezte az EU-t az ENSZ biztosa

Bátrabb és együttérzőbb hozzáállást kért az Európai Unió kormányaitól hétfőn az ENSZ emberi jogi biztosa azoknak a migránsoknak az ügyében, akik egyre nagyobb számban érkeznek a földrészre a Földközi-tengeren keresztül.

Zeid Raad Al-Hussein genfi nyilatkozata szerint a tengeri katasztrófák a hibás politika következményei, “a kudarcos intézkedéseket az együttérzés óriási kudarca kíséri”. “Európa hátat fordít a világ talán legveszélyeztetettebb menekültcsoportjának, és azt kockáztatja, hogy a földközi-tengeri térség egy óriási temetővé válik”.

Zeid szerint az uniós menekültpolitika “rövidlátó, rövidtávú politikai válasz (a kialakult helyzetre), cinkosság az idegengyűlölő populista mozgalmakkal, amelyek megmérgezték a közvéleményt ebben az ügyben”.

Az uniónak “bátrabb és kevésbé érzéketlen” hozzáállásra van szüksége. “Legális csatornákat kell nyitnia, lehetővé téve a menekülteknek a belépést, elismerve, hogy Európának szüksége van a bevándorlók kevéssé szakképzet munkaerejére, és azt, hogy a menekülteknek joguk van a menedékkérésre, a családoknak pedig arra, hogy együtt éljenek” – üzente.
A biztos szerint ezeknek a legális csatornáknak a hiánya vezetett az embercsempészethez, amely csak a tünete és nem oka “ennek a nyomorult helyzetnek”.

Zeid arra biztatta az EU-t, hogy a korlátozott Triton-misszió helyett hozzon létre egy egész Európát átfogó, robusztus kutató- és mentőkapacitást. “A vészhelyzetben lévő migránsok mentésének leállítása nem vezetett kevesebb vándorláshoz, sem kevesebb csempészethez, pusztán csak több tengeri halálhoz, amint azt a hétvégi katasztrófa megmutatta” – hangoztatta Zeid Raad al-Hussein.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: szombat éjdfél körül süllyedt el líbia partjaitól 100 kilométerre egy menekülteket szállító hajó. A fedélzeten 700-an voltak, 28 túlélőt mentettek ki.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik