Nagyvilág

Csehországban egyre könnyebb megvenni a füvet a gyógyszertárból

marihuána (marihuána, epilepszia, kutatás, kísérlet, gyógyítás, gyógyszer, orvosi marihuána, tudomány, )
marihuána (marihuána, epilepszia, kutatás, kísérlet, gyógyítás, gyógyszer, orvosi marihuána, tudomány, )

Havi 180 grammnyi marihuánás gyógyszert kaphat egyetlen ember.

Rövidesen szélesebb körben lesznek hozzáférhetőek a marihuánaalapú gyógyszerek Csehországban. A szükséges rendeletet az egészségügyi minisztérium már elkészítette, és várhatóan augusztus elsején lép életbe.

Csehországban 2013 áprilisában váltak törvényesen is hozzáférhetővé a marihuánaalapú gyógyszerek. A vadkender egészségügyi célokra való felhasználását a parlament engedélyezte.

A jelenlegi szabályozás szerint ezeket a gyógyszereket csak szakorvos írhatja fel, és csak felnőtteknek adhatók ki. Egy ember havonta legfeljebb harminc grammot kaphat, kizárólag elektronikus vényre.

A minisztérium most nyilvánosságra hozott rendelettervezete szerint a jövőben a havi adag 180 grammra nőne, és 18 éven aluliak is megkaphatnák. Az eddigiektől eltérően már nemcsak a kiválasztott szakorvosok, hanem például a háziorvosok és a bőrgyógyászok is felírhatják a marihuánaalapú készítményeket.

Csehországban nagyon drágák ezek a kizárólag külföldről behozott szerek. Miután azonban már kiadták az első engedélyeket a legális marihuánatermelésre, rövidesen hazai gyártmányú, olcsóbb gyógyszerek is forgalomba kerülhetnek. Most egy gramm gyógyászati célú marihuánát 300 koronáért (3290 forint) lehet venni, ez a jövőben 70 koronára csökken a minisztérium szerint.

A minisztérium a marihuánaalapú gyógyszerek hozzáférhetőségének megkönnyítésével a feketepiac ellen akar harcolni. A betegek ugyanis a korlátozott hivatalos mennyiség feletti szükségleteiket eddig a feketepiacon voltak kénytelenek beszerezni.

A marihuánaalapú gyógyszereket szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia és Parkinson-kór kezelésénél lehet sikeresen alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik