Nagyvilág

Betiltanák az alkoholt, ha nem lesz legális a marihuána

Marihuána bolt (marihuána, bolt, )
Marihuána bolt (marihuána, bolt, )

A szesztilalomról szóló törvényjavaslatot már be is nyújtotta két képviselő.

Szokatlan módszerrel igyekszik rávenni politikustársaikat két vermonti törvényhozó arra, hogy tegyék törvényessé a világ legnépszerűbb könnyűdrogját: gyakorlatilag megzsarolták őket azzal, törvényben tiltják meg az alkoholfogyasztást, ha nem lépnek a marihuána ügyében – jelentette a helyi sajtó. A szesztilalomról szóló jogszabály értelmében akár harminc évig tartó börtönbüntetéssel és egymillió dolláros pénzbüntetéssel lehetne sújtani az alkoholt árusító embereket, valamint 500 dollárig terjedő pénzbüntetéssel járna a fogyasztásért és a szeszbirtoklásért.

 Marihuánát árusító üzlet az Egyesült Államokban
Fotó:Europress 

A törvényjavaslatot benyújtó két képviselő, Chris Pearson és Jean O’Sullivan szerint nincsen semmi logika abban, hogy egy veszélyesnek számító szer legális, míg egy kevésbé veszélyes szer be van tiltva. A képviselők azokra a kutatásokra hivatkoznak, amelyek kimutatták: az alkohol az Egyesült Államokban elkövetett erőszakos bűncselekmények 40 százalékában szerepet játszik, és a szeszfogyasztás évente 80 ezer ember halálát okozza. Ezzel szemben a marihuánától még soha nem halt meg senki, és az számít az életre legkevésbé veszélyes drognak a legelterjedtebb kábítószerek – köztük az alkohol és a dohány – közül.

Jean O’Sullivan a Huffington Postnak elmondta: természetesen esze ágában sincs betiltatni az alkoholfogyasztást, és a törvényjavaslat benyújtásával csak fel akarták hívni a figyelmet a helyzetre, és rávegyék a többi képviselőt, hogy végre fogadják el a marihuána legalizálásáról szóló javaslatot, amit már februárban benyújtottak elfogadásra.

Az utóbbi években már négy amerikai államban legalizálták a marihuánát (Colorado, Washington, Alaszka és Oregon) és az amerikai fővárosban is törvényesen lehet használni a cannabist, bár ott az árusítást nem engedélyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik