Nagyvilág

A Jobbik a Fidesznek köszönheti a megalakulását

Jobbik (Jobbik)
Jobbik (Jobbik)

Hosszú véleménycikket írt a lengyel Wprost és a DoRzeczy a Jobbik tapolcai győzelme után. Azt írják, a Jobbikot a Fidesznek köszönhetjük.

A lengyel Wprost és a DoRzeczy hosszú cikkben elemezték a Jobbik növekvő népszerűségének okait. A Wprotsban Jaroslaw Gizinski azt írja, a párt győzelme minőségileg teljesen új jelenség. Magyar elemzőkre hivatkozva a második legfontosabb politikai erőnek nevezi őket az országban. 

“Az, ami néhány hónapja még gyerekeket ijesztgető magyar mesének tűnhetett, nyugtalanító valósággá lett”, szemlézi a lapot a Hvg. A párt növekedésének okát ő abban látja, hogy a “művelt, jól fogalmazó” jogászokból álló pártvezetőség képes volt a “hatékony és türelmes” építkezésre.

Szerinte a Jobbik paradox módon a Fidesznek köszönheti a megalakulását, mert a párt kezdetben segítette őket, azt remélve, hogy az erősödő magyar jobbközép így nyer egy ifjúsági tagozatot.

A DoReczy szerint a Jobbik népszerűségében szerepet játszik az Orbán-ellenes “hisztéria”, ami a magyar uniós elnökség előtt kezdődött Európában. Szerintük ez a Jobbik malmára hajtotta a vizet, mert az “teljesen jogosan újgyarmatosító gyakorlattal vádolhatta meg Brüsszelt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik