Nagyvilág

Kuba felé is nyitnának Szijjártóék

kuba (kuba, )
kuba (kuba, )

Fejleszteni kell a kereskedelmi kapcsolatokat, növelni kell a két ország közti kapcsolatokat – mondta a külügy parlamenti államtitkára.

Kubában folytatott tárgyalásokat Szabó László, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A kubai külügy első miniszterhelyettesével, Marcelino Medinával a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről tárgyaltak. Tavaly tízmillió dollár körül alakult a két ország közti kereskedelmi forgalom, korábban ez az érték 14 millió körül is volt.

Szabó szerint Kubában megvan irántunk a nyitottság, szeretik Magyarországot, de nem tudják pontosan, mit kínálhatunk nekik. A tárgyalásokon a műszaki-tudományos együttműködésről, képzésekről, kutatás-fejlesztésről, energetikáról, környezetvédelemről, szennyvízkezelésről és mezőgazdaságról esett szó.

Az államtitkár elmondta: Kubában nagy érdeklődés övezi az amerikai-kubai kapcsolatok bővülésének lehetőségét is, de ezzel kapcsolatban nem optimisták, úgy vélik, hosszú évekig húzódhat ez a folyamat.

A kubai központi bank alelnöke az államtitkárral folytatott tárgyaláson azt mondta: Kuba elismeri tartozásait Magyarország felé, bár az összegen valószínűleg lesznek viták. Május végén a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértő csoportot küld Kubába, hogy egyeztessenek a továbbiakról.

Szabó a tervekről elmondta: hamarosan külgazdasági attasét küldenek Kubába, magyar kereskedőházat akarnak nyitni az országban és tíz kubai diáknak ajánlottak fel ösztöndíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik