Nagyvilág

Meghalt Stanislav Gross, volt cseh miniszterelnök

Stanislav Gross (meghalt, stanislav gross,)
Stanislav Gross (meghalt, stanislav gross,)

Mindössze 34 éves volt, amikor miniszterelnök lett 2004-ben, de csak egy évig maradt a posztján, 45 éves korában hunyt el.

A volt szociáldemokrata politikus 45 éves korában, csütörtökre virradóra súlyos betegségben, Prágában hunyt el – közölte a család. Az információt Eva Gregorová, a Cseh Szociáldemokrata Párt szóvivője is megerősítette.

A magyarázkodásba bukott bele

Gross 2004 júliusától 2005 áprilisáig állt a cseh kormány élén. Kormányfői és pártelnöki tisztségéből azért kényszerült távozni, mert nem tudta hitelesen igazolni, hogy honnan szerzett pénzt egy akkoriban ötmillió korona (mai árfolyamon 54 millió forint) értékű lakás megvételére Prágában. A vételár ugyan nem számított nagy összegnek, de miután a sajtó kiderítette, hogy Gross nagyjából egymillió koronával nem tud elszámolni, a kormányfő hiteltelenül magyarázkodott, amibe belebukott, és végül távozott a közéletből.

 
Fotó: Europress 

“Ha nem féltem volna beismerni, hogy a lakás árának egy részét a képviselői plusz juttatásokból, például útiköltségekből, napidíjakból finanszíroztam, nem kellett volna belebonyolódnom a hazugságokba, amelyekre végül is ráfizettem” – jelentette ki Gross tavaly áprilisban, amikor utolsó alkalommal jelent meg a televízió képernyőjén. Hangsúlyozta, hogy nincs miért szégyenkeznie.

Mozdonyvezetői képesítéssel lett politikus

Gross a rendszerváltás utáni cseh politika nagy reménységei és tehetségei közé tartozott, és bár mindössze mozdonyvezetői képesítése volt, hatalmas karriert futott be. A kilencvenes évek elejétől parlamenti képviselő volt, később az alsóház alelnöke, majd belügyminiszter lett. Vladimír Spidla kormányának bukása után Grosst a szociáldemokrata párt elnökévé választották, és kormányfővé nevezték ki. Politikai tehetségét Václav Havel néhai és Milos Zeman jelenlegi elnök is méltatta.

Politikusi karrierje idején elvégezte a jogi kart, és a közéletből való távozása után ügyvédként tevékenykedett.

Gyorsan gazdagodott

Néhány éve gyors meggazdagodása keltett nagy feltűnést. A sajtóban nyilvánosságra hozott információk szerint a volt politikus a Key Investments cseh beruházási társaság szlovákiai leányvállalatától kapott néhány milliós kölcsönből megvette a Moravia Energo cég részvényeinek 31 százalékát, amelyeket rövidesen a szlovák milliomos, Pavol Krúpa tulajdonában lévő Arca Capital Bohemiának adott tovább. Gross nyeresége az üzleten meghaladta a százmillió koronát. Az ügyet a hatóságok is megvizsgálták, de semmiféle törvénysértést nem állapítottak meg.

A prágai lapok szerint valószínűleg az történt, hogy valakik így hálálták meg Grossnak azt a segítséget, amelyet az állami vagyon privatizációja folyamán korábban vélhetően tőle kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik