Nagyvilág

Még mindig vita van a lezuhant lengyel gép körül

Szmolenszk (szmolenszk, lengyel, )
Szmolenszk (szmolenszk, lengyel, )

A friss hírek szerint a pilótákra nyomást gyakoroltak.

Néhány nappal a lengyel elnöki különgép szmolenszki katasztrófájának 5. évfordulója előtt az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió kedden közzétette a gép fekete dobozának újabb leiratát. Azt sugallták, hogy a lengyel légierő parancsnoka nyomást gyakorolt a pilótákra, hogy szálljanak le. A lengyel katonai ügyészség nyilatkozatában pontatlannak minősítette az anyagot.

Marcin Maksjan százados hangsúlyozta, hogy az ügyészség szakértői továbbra is vizsgálják a fekete doboz hanganyagának másolatát, melyet az Oroszországi Föderáció Államközi Légügyi Bizottsága (MAK) tett hozzáférhetővé számukra. Azt mondta, amíg a teljes szakértői jelentés el nem készül, nem teszik közzé a hanganyagot, sem a szakértői vélemény részleteit.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett, leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M típusú lengyel elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczynski államfővel és feleségével, valamint számos magas rangú politikai, katonai, egyházi vezetővel, neves közéleti személyiségekkel. A Katynban 1940 tavaszán a szovjet belügyi rendőrség által lemészárolt több ezer lengyel hadifogoly tiszt emlékére rendezett gyászünnepségre tartottak. A küldöttség és a gép teljes személyzete – összesen 96 ember – életét vesztette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik