Nagyvilág

Rendőrök tartatják be az asszonyokkal az öltözködés nemzeti hagyományait

csadoros nő (csador, nő, muszlim, )
csadoros nő (csador, nő, muszlim, )

Betiltják a fekete burka és a csador viseletét a muzulmán Tadzsikisztánban, mert az elnök szerint ellentmond a nemzeti hagyományoknak a nők talpig fekete viselete.

Emola Rahmon aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a tadzsik nők olyan hosszú, az egész testet befedő, fekete öltözeteket kezdenek viselni, amelyek inkább az országától délebbre és nyugatabbra eső régiókban hagyományosak.

„A mi népünk sosem viselt fekete színű ruházatot. Még a vallási ünnepeken sem előírás a fekete viselet, sőt köztudott, hogy mifelénk még a temetések alkalmából is színes ruhákba öltözünk” – fakadt ki a tadzsik államfő az elsősorban Afganisztánból és Iránból beszivárgó divatirányzatok láttán.

 Az elnök felháborodása a kormányintézetek vezetőire is azonnal átragadt. Andurahmon Alamsodozoda belügyminiszter-helyettes rögvest a fővárosba rendelte az összes rendőrkapitányt, akiknek parancsba adta, hogy haladéktalanul kezdjenek felvilágosító munkába a lakosság körében. Hudzsanda polgármestere pedig parancsba adta a rend őreinek, hogy tartassák be Tadzsikisztán második legnagyobb városának asszonyaival az öltözködés nemzeti hagyományait.

Az UNIAN információi szerint a tadzsik rendfenntartó szervek országszerte razziákat tartanak az iráni és afgán stílusú ruházati termékeket forgalmazó kereskedelmi egységekben és bazárokban, ahol lefoglalják az idegen divat szerint festett és szabott csadorokat és burkákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik