Nagyvilág

Történelmi megállapodás született az iráni atomprogramról

irán (irán)
irán (irán)

Egy teljes hetet betöltő, intenzív tárgyalási forduló eredményeként megszületett a keretmegállapodás Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről - jelentették be a felek csütörtökön a svájci Lausanne-ban az MTI szerint.

A megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország kötötte meg Iránnal. A hatoknak is nevezett csoport koordinátoraként részt vett a tárgyalásokon Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője is.

A kerretegyezményt a tervek szerint június 30-ig végleges formába öntik. Ha minden illetékes szinten elfogadják, fokozatosan megszüntetik az Irán ellen hozott nemzetközi szankciókat.

3,67 százalék

Irán és a hatok egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy Teherán a következő tizenöt évben nem épít egyetlen olyan új létesítményt sem, amely alkalmas urándúsításra, valamint ugyanezen időszakra felhagy az urán 3,67 százalékosnál magasabb szintre való dúsításával – közölték hivatalos amerikai források.

Az átfogó egyezség szerint az iráni kormány a jelenlegi 19 ezer urándúsító centrifugája közül mindössze 5060-at használna. A többi centrifugát egy, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött raktárban helyeznék el.

A perzsa államnak emellett a jelenleg 10 tonnás uránkészletét mindössze 300 kilogrammosra kellene csökkentenie, és ennek a dúsítási szintje sem haladhatná meg a 3,67 százalékot. Az amerikai tájékoztatás szerint huszonöt éven keresztül szigorúan ellenőriznék az urán összes utánpótlási útvonalát.

Történelmi egyetértés

Olyan történelmi egyetértés jött létre az iráni nukleáris programról, amely ha maradéktalanul végrehajtják megakadályozza, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki – jelentette ki Washingtonban az amerikai elnök.

Barack Obama azért is jónak nevezte az elért keretmegállapodást, mert szigorú ellenőrzésre épül. Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a svájci Lausanne-ban elért alku elvezet majd a végleges, átfogó megállapodáshoz.

Az elnök ismételten kifejezte eltökéltségét, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozza, hogy Irán atomfegyverhez jusson, de hangsúlyozta: a diplomácia “messze legjobb” ezek közül. Leszögezte: ha Irán betartja vállalt kötelezettségeit, akkor teljes mértékben visszatérhet majd a nemzetközi közösségbe, ha viszont nem, akkor a korábbi szankciók ismét érvénybe lépnek.

Közölte, hogy a megállapodásról még a csütörtöki nap során beszélni fog Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

Megszüntethetik a szankciókat

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által életbe léptetett szankciókat azután helyeznék hatályon kívül, hogy a NAÜ igazolta: Irán minden vállalását teljesítette. Ha azonban ezt követően Teherán bármikor eltérne a szerződésben foglaltaktól, Washington és Brüsszel azonnal visszaállítaná a perzsa államot sújtó korlátozásokat.

A terrorizmus támogatása, az emberi jogsértések, valamint a ballisztikus rakétaprogram miatt Irán ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedések a nukleáris megállapodás ellenére is életben maradnának.

A nyugati politikusok üdvözölték a megállapodást, és a további haladásba vetett reményüket fejezték ki. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint az iráni atomprogram körül kialakult ellentétek teljes megoldása hozzájárul a térség békéjéhez és stabilitásához.

Moszkva szerint a megállapodás minden kétséget kizáróan pozitívan hat a közel-keleti térség általános biztonsági helyzetére, s Irán aktívabb szerepet vállalhat a közel-keleti térséget érintő problémák és konfliktusok megoldásában. A külügyminisztérium azt is kiemelte, hogy Iránnak “feltétlen joga” marad a békés atomprogram.

Még a parlament jóváhagyása kell

Az iráni parlament egy befolyásos tagja viszont emlékeztetett arra, hogy egyetlen dokumentum sem emelkedik jogerőre addig, amíg a parlament azt előzőleg jóvá nem hagyja.

Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter leszögezte, hogy Irán és az Egyesült Államok kapcsolatára nem terjed ki a megállapodás, de reméli, hogy ha tényleg sikerül végleges megállapodásra jutni, az javít országa és a nyugat viszonyán.

Teherán utcáin péntekre virradóra tömegek ünnepelték, hogy megállapodás született Irán és a nagyhatalmak között az iszlám köztársaság régóta vitatott atomprogramjáról.

A spontán ünneplésben tízezrek, főként fiatalok vettek részt. A város autók dudálásától volt hangos, hangszórókból Pharrell Williams amerikai zenész slágere, a Happy szólt, az emberek Haszan Róháni elnököt és Mohamed Dzsavad Zarif külügyminisztert éltették, és a szigorú erkölcsrendészetre fittyet hányva az utcán táncoltak – nők és férfiak egyaránt.

Izrael nem örül

Izraeli kormánykörök szerint rossz keretmegállapodás született a nagyhatalmak és Irán között az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjáról, és történelmi hibához vezethet, ha a csütörtökön létrejött alku alapján születik meg végleges egyezség.

A zsidó állam szerint a megállapodás csak fokozza a veszélyeket és legitimálja az iráni atomprogramot, noha a cél egyszer és mindenkorra az lenne, hogy Teherán ne tudjon atombombát építeni – vált ismertté csütörtök éjjel. Bírálatában az izraeli kabinet külön rámutatott, hogy az iráni atomlétesítmények közül egyet sem zárnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik