Nagyvilág

Leleplezték Putyin trollgyárát

vlagyimir-putyin(210x140).jpg (vlagyimir putyin, )
vlagyimir-putyin(210x140).jpg (vlagyimir putyin, )

„Egy Orwell-paródia az egész” – így gyártják a kormánypárti internetes hozzászólásokat Oroszországban. 

Egyre több bejegyzés és komment származik az orosz interneten hivatásos trolloktól, akik fizetést kapnak azért, hogy a Kreml számára kívánatos irányba tereljék a beszélgetéseket – számol be a Szabad Európa Rádió. A Twitteren, a Facebookon és az orosz közösségi oldalon, a Vkontaktén kamuprofilok ezreit hozták létre, nagy részüket a leghírhedtebb orosz „trollgyárban”, az „Internet Kutatóközpont” néven futó, a nap 24 órájában működő szentpétervári intézetben.

Az elmúlt hetekben a Szabad Európa Rádiónak több korábbi dolgozó is beszámolt arról, hogy hogyan zajlott a munka a központban, ahol százak dolgoznak 12 órás műszakokban, havi 700 dollárnyi fizetésért.

Marat Burkhard két hónapig dolgozott a trollgyárnak. Kíváncsiságból vállalta el a munkát, ahová eléggé nehéz volt bekerülni, először próbaszövegeket írattak vele semleges dolgokról – érvelni kellett például a vegetarianizmus mellett és ellen, majd szép lassan rátértek a tárgyra, például hogy mit gondol a Donyeckbe eluttatott orosz „segélykonvojokról”. Bár ő maga nyugatbarát nézeteket vall, ezt el tudta fedni és megfelelni a követelményeknek.

A „trollgyárban” megszabott kvóta van: egy 12 órás műszakban 135 kommentet kell megírni. Van olyan részleg is, ami mémeket gyárt a Putyin-párti nézetek népszerűsítésére. Burkhard részlegének a városi honlapok kommentfelületeit kellett figyelni. Háromfős csoportokat alkotva trollkodták szét a beszélgetéseket: egyikük volt a rossz zsaru, aki megjelent és elkezdett beszólogatni, kritizálni a fórumozókat, majd megjelent a másik kettő, akik vitába elegyedtek vele és szétzúzták a rendszerrel szemben kritikus álláspontját.

Nagyon abszurd helyzet volt – mondta Burkhard –, nem nagyon volt idő beszélgetni közben, sokszor nem is olvasták egymás kommentjeit, mert úgyis tudták, hogy milyen hülyeségek fordulnak elő benne. Kulcsszavakat is kaptak, hogy melyek azok a témák, amelyeket be kell dobniuk a vitába.

A kiugrott troll szerint a legviccesebb feladat az volt, amikor arról kellett egész nap írni, hogy Barack Obama rágózott az indiai látogatásán és kiköpte. A végkövetkeztetésnek annak kellett lennie, hogy „Obama egy majom, akinek fogalma sincs a kulturált viselkedésről”.

A trollgyárnak vannak külföldi fórumokkal foglalkozó osztályai is, a CNN, a BBC vagy a New York Times oldalain, és persze ukrán fórumokon is jelen vannak. Iszonyúan komolyan kell venniük a trollkodást, feszített műszakban dolgoznak és azért is felelősségre vonják a dolgozókat, ha elröhögik magukat, márpedig ok van rá bőven.

A központ vezetői úgy féltek az újságíróktól, mint a tűztől, a dolgozók napközben nem hagyhatták el az épületet és azonnal riadót fújtak, ha „gyanús” emberek jelentek meg a trollgyár körül.

Burkhard elmondta: maga döntött úgy, hogy kilép, úgy érezte, ennyi tapasztalat elég volt neki, nem akarja magát elkötelezni egy ilyen munka felé, amit teljesen értelmetlennek és abszurdnak lát. Egy Orwell-paródia az egész – vonta le a végkövetkeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik