Nagyvilág

Mostantól ez a világ legfélelmetesebb országa

jemen (jemen)
jemen (jemen)

Egy ország, aminek a több ezer éves történelmében egyik bandaháború váltotta a másikat. Kemény, makacs emberek, akik eddig is folyamatosan háborúztak, és most is ezt teszik. Amerika már kivonta az elitosztagait, de ők még a briteknek is túl kemények voltak.

Jemen. Jó eséllyel a legtöbb magyarnak problémát okozna, ha meg kellene mutatni a térképen, hol van. Pedig érdemes lenne megtanulni, lassan ugyanis Jemen válik a világ legijesztőbb országává. Ez lehet a következő Afganisztán, leváltva az előző Afganisztánt, Irakot.

Ha az elmúlt körülbelül hatvan év radikális iszlamizmusát nézzük, akkor – kicsit sarkítva, de – Egyiptom adta a szellemi alapot, Jemen pedig az emberanyagot. Jemeni származású az a Mohamed Emvázi, aki Jihadi John név alatt fejez le Szíriában és Irakban nyugati túszokat. Szíriában kapott kiképzést, de a jemeni al-Kaida nevében gyilkolt a Kouachi testvérpár, akik lemészárolták a Charlie Hebdo szerkesztőségét. És jemeni származású volt minden idők leghíresebb terroristája, Oszama Bin-Láden is. Ez a kis ország mindig is ott volt a muszlim terrorizmus szívében.

Múlt hét végén majdnem százötven ember halt meg Jemen fővárosában, Szanában egy terrortámadásban. Négy terrorista robbantott két hatalmas mecsetben, pénteken, amikor a legtöbben mennek el imádkozni. Mindkét mecset főként síita volt. A muszlim világ nagy részében itt van a legfőbb törésvonal. A muszlimok egyik fele síita, a másik szunnita. Ők többnyire nem jönnek ki jól egymással. Jemenben ennél bonyolultabb a helyzet.

A bandaharcok történelme

Az ország történelmét Gary Brecher, a War Nerd bloggere írta le a legjobban. Időszámításunk előtt kétezer évvel Jement Sába királnyője uralta. Az időszámításunk előtti 1999 és a krisztus utáni 1838 közötti párezer évben pedig a káosz és az anarchia. Aztán jöttek a britek, és azt mondták, hogy erre a területre, Dél-Jemenre, nekik szükségük van. Akkoriban a briteknek ez szokása volt. Az csak később derült ki, hogy ennek a területnek értelme is van. Jemennél van a kulcs és a bejárat a Vörös-tengerhez.

Persze a britek is csak a tengerparton terjeszkedtek. Jemen belseje, az Arab-félsziget legkegyetlenebb területe, még nekik is kemény hely volt. Azóta nagyjából mindenkinek. Kemény hely, kemény emberekkel, akik tényleg tudnak harcolni, mert az elmúlt párezer évben nem is csináltak mást.

Amikor az Ottomán Birodalom szétesett, független lett Jemen északi része. A britek még egy darabig tartották a déli részt, de aztán a két terület egyesült. És itt következik újabb negyven évnyi káosz, amikor a pánarab és az iszlamista eszmék ugyanúgy ellepték az országot, mint az egyiptomi titkosszolgálat és a Muszlim Testvériség iszlám radikaizmusa. De kár lenne igazán komoly ideológiai hátteret keresni a harcok mögött, klánok háborúztak klánokkal, ahogy ma is.

Durvul, de hova?

Az ENSZ most figyelmeztetett, hogy a jemeni helyzet egyre rosszabb lehet. De igazából 2001 óta folyamatosan nagyon rossz a helyzet. Mivel az Al-Kaida kiképzőtáborainak egy része jemenben volt, a szeptember 11-ei terrortámadás után az Egyesült Államok azonnal elkezdte támadni Jement. A két ország hivatalosan nem állt háborúban, mégis folyamatosak voltak a dróntámadások.

2010-ben az akkori kormány háborút hirdetett az Al-Kaida ellen. Aztán 2012-ben, 34 év után elűzték a hatalomból Ali Abdullah Szaleh elnököt, aki azóta is folyamatosan balhézik. Ő támogatja leginkább a houthi néven futó síita felkelőket, akik az elmúlt három évben folyamatos háborút folytattak a kormány ellen. Egészen addig, amíg nemrég konkrétan házi őrizetbe vették Abed Rabbo Manszúr Hadi elnököt, Szaleh utódját. Addig “vigyáztak” rá, amíg le nem mondott a hatalomról. Azóta a houthik irányítják az ország egyik részét, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Ez bőszíthette fel az Iszlám Államot arra, hogy megtámadja a két síita mecsetet. Az Iszlám Állam ugyanis szunnita, és a jemeniekkel ellentétben ők komolyan is veszik ezt a határvonalat. Gyakorlatilag hitárulónak tartják a síitákat.

Tipikus Iszlám Állam

A mecsetrobbantás tipikus terrorcselekménye volt az Iszlám Államnak. Rosszul kitervelt, vakmerő és túl brutális. Az egyik merénylőpár fele például csak a mecset ajtajában tudta felrobbantani a bombáját, mert a biztonsági őrök megállították. Ilyen a jemeni Al-Kaidával nem fordulhatna elő.

Ők alapos, jól kitervelt terrorcselekményekről híresek, mint a Charlie Hebdo elleni támadás. Azonnal tagadták is, hogy közük lenne a robbantáshoz. Már csak azért is, mert egy ilyen mészárlást soha nem hagytak volna jóvá a klánok vezetői, a jemeni Al-Kaida felett pedig nekik még mindig van hatalmuk.

Jemen tehát több különböző válaszvonal mentén, de egyszerre esik darabokra. Kérdés, hogy a folyamatos harc miatt megszülető hatalmi vákumot ki tudja betölteni. Mert, ha az Iszlám Állam, akkor annak nem lesz jó vége. Az egyesült Államok a héten minden katonáját kimenekítette az országból. Ezek nem mezei katonák, hanem körülbelül 100 különlegesen kiképzett elitkommandós. A hely már nekik is veszélyes lett. Barack Obama az utolsó előtti évét húzza. Esélytelen, hogy még egy háborúba belekeveredne. Pedig Jembenben inkább kellene beavatkozni, mint amennyire Irakot le kellett rohanni. Persze ugyanúgy nem lenne értelme. Ezek kemény, makacs emberek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik