Nagyvilág

Így adhatja meg magát Amerika egy tömeggyilkosnak

John Kerry (John Kerry)
John Kerry (John Kerry)

"A végén úgyis tárgyalnunk kell majd Asszáddal." Ezt mondta az amerikai külügyminiszter Szíria diktátoráról. Mert hogy választani kell: inkább az Iszlám Állam, vagy egy véreskezű diktátor. Úgy néz ki, megvan a győztes.

“A végén úgyis tárgyalnunk kell majd Asszáddal.”

Ez a mondat hangzott el az amerikai külügyminiszter szájából egy interjúban, amit a héten a CBS csatorna híradójának adott. A mondat azért is durva, mert az Egyesült Államok ezek szerint épp egy tömeggyilkossal tervez leülni tárgyalni.

Szíriában négy éve tart a polgárháború, majdnem negyedmilliónyi áldozattal. Az Arab tavasz hatására hatalmas tüntetések kezdődtek Bassár el-Asszad elnök ellen, aki a közel-keleti diktátoroktól nem szokatlan módon ezekre erőszakkal válaszolt. Akkor a legtöbb nyugati elemző azt gondolta, hogy Asszádnak maximum hónapjai vannak hátra, hamarosan megbuktatja a népfelkelés.

Ez négy éve volt, Asszád pedig még mindig hatalmon van. Már amennyiben hatalmon levésnek nevezhetjük azt, hogy az ország egyharmadát nagyrészt az ő csapatai uralják. A többi területen pedig a szíriai ellenállók és az Iszlám Állam osztozkodik.

 

Így néz ki most Szíria. A piros árnyalatai Asszádhoz tartoznak, a zöld árnyalatai a különböző ellenállócsoportokhoz, a fekete és a szürke az Iszlám Állam, a sárga pedig a kurdok területe. Itt lehet megnézni a térképet nagy felbontásban. 

Mindig is ez volt

Négy év egy polgárháború közepén nagy idő. Főleg úgy, hogy közben az Iszlám Állam is becsöngetett, hogy Szíriára szükségük lenne a Kalifátushoz. És most úgy néz ki, hogy az egész ügy végén Asszád kerülhet ki győztesen.

Az Egyesült Államok soha nem lépett fel különösebben határozottan Asszád lemondatásáért. Szinte a konfliktus eleje óta nyomásgyakorlással szeretnék lemondatni, esetleg úgy, hogy Asszád Baath pártjában egy kevésbé tömeggyilkos vezető vegye át az irányítást.

John Kerry külügyminiszter mondata úgy tűnhet, mintha Amerika kapitulált volna, és hirtelen elkezdett volna tárgyalni a szír kormánnyal. De nincs változás, eddig is nagyjából ezen a politikai vonalon mozogtak. Most viszont van egy fontos változás.

John Kerry
Fotó: Europress/Getty Images/Chip Somodevilla

Bal sarokban tömeggyilkos, jobb sarokban halálszekta

Amerika választott. Ellenfelet, egész pontosan. Úgy döntöttek, hogy egy országban, ahol az egyik oldalon egy tömeggyilkos diktátor áll, a másikon pedig egy elmebeteg halálkultuszos szekta, ott inkább a szekta ellen kell harcolni. De az Iszlám Államot – merthogy ez a szekta, amiről beszélünk – nem lehet úgy legyőzni, hogy nem kapnak hozzá segítséget.

A szír kormányt pedig nem tudják megbuktatni, ha nem akarják ezzel segíteni az Iszlám Államot is. A hatalmi vákuumot ugyanis, amit a kormány megdőlése hagyna maga után, valószínűleg a szunnita ellenállók valamelyik csoportja töltené be. Valószínű, hogy inkább az Iszlám Állam, mint például az FSA nevű szunnita ellenállócsoport.

Amerikának ezért jobb, ha egyáltalán nincs hatalmi vákuum, ráadásul még katonai szövetségeseket is kapnak az Iszlám Állam elleni harcban. A tárgyalások, amiket Kerry szeretne Asszáddal folytatni, nagyrészt arról szólhatnak majd, hogy Asszád fejezze be végre a saját népe legyilkolását, és álljon inkább neki az Iszlám Állam legyilkolásának. Nem mintha Asszád szerint sok különbség lenne, egyébként. Az ellenállók és az Iszlám Állam is szunnita, szemben Asszád pánarab, szocialista, síita kormányával.

Bassár el-Asszad
Fotó: Europress/Getty Images

Még meg is úszhatja

Ha Asszád ügyesen taktikázik, még meg is úszhatja bukás nélkül. Pedig szövetségesei gyakorlatilag nincsenek. Egyedül a szintén síita, de nem arab Irán, és a se nem síita, se nem arab Oroszország támogatja. Jó, még a libanoni Hezbollah síita ága állt ki mellette, de ők nem tényezők ebben a harcban.

Irakban az Egyesült Államok már megszerezte azt a szárazföldi támogatást, ami az Iszlám Állam ellen kell. Az iraki kormányt. A támogatás nem azért kell, mert Amerika gyenge lenne, hanem azért, mert egy évvel a választások előtt nagyon nem szeretnének visszamenni Irakban. Szíriában viszont eddig nem volt ilyen szövetségesük. Obama többször fenyegetett a visszafogottabb ellenállók felfegyverzésével, de ez inkább azért volt, hogy rávegye Asszádot az együttműködésre.

Fontos része John Kerry mondatainak, hogy az Egyesült Államok nyomásgyakorlással szeretne tárgyalni Asszáddal. Nem megvásárolni akarják tehát, ami máris valami. Ha megvásárolni akarnák, akkor Asszád nyugodtan folytathatná tovább a saját népe gyilkolását. Amerika nagyon nehéz helyzetben van. Választani ugyanis szinte lehetetlen. Asszád nem jobb, mint az Iszlám Állam. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik