Nagyvilág

Donald Trump elindulna Obama helyéért

Obama(1)(960x640).jpg (Obama)
Obama(1)(960x640).jpg (Obama)

A milliomos most elnök szeretne lenni, már el is kezdte szervezni.

Donald Trump, az ingatlanmágnás milliárdos szerdán bejelentette, hogy feltáró bizottságot állított fel a 2016-os elnökválasztásra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy el akar indulni az elnökségért. Kampánystábtagokat vett fel Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina államokban, ahol a pártokon belüli előválasztás első fordulóit tartják majd. Trump természetesen a Republikánus Párt elnökjelöltségét szeretné elnyerni. 

“Elvesztettük az egész világ megbecsülését. Én vagyok az egyetlen, aki megint igazán naggyá tudja tenni Amerikát!” – mondta Trump.

A 68 éves üzletember szerint csak ő többet tett a munkahelyteremtésért, mint a potenciális rivális politikusok együtt, és a jövőben is ezt tekinti majd fő feladatának. Ennek érdekében fel akar lépni a fizetőeszközével “manipuláló” Kínával szemben.

“Rendkívül kemény lennék a pénznemük leértékelésének ügyében” – mondta Trump, de itt nem állt meg, ugyanilyen szigorú lenne a mexikói határon is. 

Trump korábban is eljátszott már az elnökjelöltség gondolatával, de most először gondolhatja komolyan. A milliárdos többször keményen bírálta Barack Obama politikáját, és nyíltan kétségbe vonta, hogy az elnök valóban az Egyesült Államokban született-e. Obama egyébként a hawaii anyakönyvi kivonatának bemutatásával vetett véget a próbálkozásnak.

A szókimondásáról és extravagáns életstílusáról ismert Donald Trump 4,1 milliárd dolláros vagyonával a Forbes magazin szerint a világ 405. leggazdagabb embere. Főleg ingatlan- és szállodai befektetései mellett az NBC televízióban futó The Apprentice (A tanonc) című valóságshow műsorvezető-producere, valamint a Miss Universe és a Miss USA szépségversenyek tulajdonosa.

A republikánus oldalon mások mellett Jeb Bush volt floridai kormányzót, Marco Rubio floridai szenátort, Lindsay Graham dél-karolinai szenátort, Scott Walker wisconsini kormányzót, Chris Christie New Jersey-i kormányzót, Mike Huckabee volt arkansasi kormányzót, George Pataki magyar származású volt New York-i kormányzót, Ben Carson volt idegsebészt és Rand Paul kentuckyi szenátort szokták emlegetni a potenciális elnökjelölt-aspiránsok között.

Bő másfél évvel az elnökválasztás előtt a közvélemény-kutatások többsége szerint a demokrata Hillary Clinton fölényesen nyerne bármelyik republikánus ellenfelével szemben, ha az amerikaiaknak ma kellene dönteniük arról, hogy ki vezesse az országot. Clinton ugyanakkor még nem döntötte el hivatalosan, hogy versenybe száll-e az elnökségért. A bejelentést a döntéséről megfigyelők tőle is a tavaszi hónapokra várják.

A CNN hírtelevízió legfrissebb felmérése szerint Clinton népszerűségének alig ártott az “e-mail botrány”, vagyis az, hogy a volt külügyminiszter a diplomáciai tárca elektronikus levelezési rendszere helyett hivatalos ügyekben is a sajátját használta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik