Nagyvilág

Biden és Porosenko: Ha az oroszok támadnak, újabb szankciók kellenek

joe-biden(430x286).jpg (joe biden, )
joe-biden(430x286).jpg (joe biden, )

Telefonon beszélgettek, megegyeztek, hogy az orosz agressziót meg kell torolni. Újabb szankciókkal.

Joe Biden amerikai alelnök és Petro Porosenko ukrán elnök telefonon beszélgetett az este az ukrán konfliktusról. Abban egyeztek meg, hogy az orosz agressziótól, illetve annak folytatásától függ, hogy lesznek-e újabb szankciók Oroszország ellen. A nemzetközi szankciók sorsát össze kell azzal kötni, hogy az oroszok betartják-e a minszki egyezmény előírásait. 

“Amíg Oroszország folytatja az erőszak és instabilitás szítását Ukrajnában, a nemzetközi közösségnek készen kell állnia arra, hogy növelje azt az árat, amelyet Oroszországnak fizetnie kell az ilyen a cselekedetekért” – közölte a Fehér Ház a beszélgetés után. 

Biden örült, hogy az ukrán parlament úgy döntött, biztosítja az oroszbarát szakadárok által megszállt területeknek a különleges státuszt, de csak azután, hogy a térségben az ukrán alkotmánynak megfelelő helyi választásokat tartottak.

Egyeztetett az ukrán válságról szerdán Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is. Megerősítették, hogy addig nem enyhítenek az Oroszország elleni szankciókon, amíg Moszkva nem teljesíti maradéktalanul a minszki tűzszüneti megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik