Nagyvilág

Teljes készültségben van az orosz északi flotta

Vlagyimir Putyin parancsára a hadrafoghatóság "váratlan ellenőrzése" keretében teljes készültségbe helyezték az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a katonai ejtőernyős haderő egyes alakulatait.

Ezt az orosz védelmi miniszter jelentette be Moszkvában. Szergej Sojgu közlése szerint a bevethetőségi képesség ellenőrzése 38 ezer katonát, több mint 3,3 ezer haditechnikai eszközt, 41 hadihajót, 15 tengeralattjárót, illetve 110 harci repülőgépet és helikoptert érint.

A hat napig tartó rendkívüli ellenőrzés során a kijelölt katonai egységeknek az Északi-sarkvidéken, az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoportnál és a Ferenc József-földnél kell végrehajtaniuk a kiszabott feladatot. Meg kell erősíteniük a térségben állomásozó hadseregcsoportot, meg kell semmisíteniük a feltételezett ellenség haditengerészeti erejét, fel kell venniük a harcot az ellenség diverzáns-felderítő egységeivel. Az orosz északi hadiflotta, valamint a nyugati katonai körzet egységei lövészeti, valamint taktikai gyakorlatot tartanak. Emellett különleges rendeltetésű katonai egységek nagy távolságokra történő bevetését gyakorolják, továbbá az orosz államhatár védelmét a levegőben és a tengeren, valamint a távoli északi szárazföldi területeken. Egyes nyugati hírügynökségek úgy értelmezik Sojgu bejelentését, hogy az orosz hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot kezdett az északi sarkvidéki területeken. 

Mindeközben Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában kijelentette, hogy az Oroszország határainál sűrűsödő NATO-hadgyakorlatok az észak-európai stabilitás meggyengítéséhez, a feszültség erősödéséhez vezetnek a régióban – számolt be a távirati iroda.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy a bevethetőségi képesség váratlan ellenőrzése nincs összefüggésben a nemzetközi helyzettel. Hangsúlyozta, hogy ez az orosz fegyveres erők működésének, kiképzésének és tökéletesítésének állandó velejárója. “Amennyiben figyelmesen elolvassák a védelmi minisztérium közleményét, megtalálhatják a “váratlan” szót, amely válasz is a kérdésre” – mondta a szóvivő, amikor újságírók azt firtatták, hogy az ellenőrzés összefüggésben van-e a megromlott nemzetközi helyzettel. 

A “hadgyakorlat” szó nem szerepelt sem Sojgu, sem Peszkov nyilatkozatában. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik