Nagyvilág

Csecsemőtáp megmérgezésével fenyegetnek az új-zélandi környezetvédők

Egy rágcsálóirtószer miatt fenyegetnek tápszermérgezéssel - közölte kedden a szigetország rendőrsége.

A környezetvédők azt akarják elérni, hogy a mezőgazdaság ne használja többé az 1080 nevű mérget rágcsálók irtására. Fenyegetésük szerint tejalapú bébitápokba kevernék a mérget, ami Új-Zélandot igencsak érzékenyen érintené, lévén a világ legjelentősebb tejtermékexportőre.

John Key új-zélandi miniszterelnök kedden azt mondta, valószínűleg csupán üres fenyegetésről van szó, és biztosította a lakosságot, hogy a csecsemőtáp biztonságos, a gyártó üzemekben a méregnek nyomát sem lelték, egyik termékben sem találtak belőle.

Az ügy még tavaly novemberben kezdődött, akkor küldtek fenyegető leveleket környezetvédők az ország gazdaszövetségének és egy nagy tejtermékgyártójának. A levelekhez az 1080 nevű rágcsálóirtóval mérgezett babatápot mellékeltek. Követelésük szerint az 1080 használatával március végére kell felhagynia Új-Zéland mezőgazdaságának.
A szóban forgó méreg rendkívül erős, és nem csupán kistestű rágcsálókat pusztít el, hanem őzekkel is végez. A gazdák Új-Zélandon széles körben használják nyulak, menyétek és minden olyan állat ellen, amely kárt tesz a termésben. Környezetvédők jó ideje elítélik az alkalmazását, de betiltását mindeddig tüntetéseikkel nem sikerült elérniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik