Nagyvilág

Fél év börtön facebookos posztokért

börtön (börtön)
börtön (börtön)

A tunéziai politikai aktivista a közösségi portálon becsmérelte a védelmi minisztert és a hadsereg vezetését és zavart okozó szóbeszédeket terjesztett a vád szerint.

Hat hónap börtönbüntetésre ítélt kedden Tunéziában egy katonai bíróság egy bloggert a hadsereg megsértéséért. A politikai aktivista Jaszin Ajari ellen az volt a vád, hogy a Facebook közösségi portálon becsmérelte a védelmi minisztert és a hadsereg vezetését és zavart okozó szóbeszédeket terjesztett.

A 33 éves férfira első fokon a távollétében három év börtönt szabtak ki, ezt a büntetést csökkentették a fellebbviteli eljárásban fél évre. Az újabb ítélet ellen már nem lehet fellebbezést benyújtani. A Franciaországban élő tunéziai bloggert akkor tartóztatták le, amikor tavaly decemberben hazalátogatott az észak-afrikai országba.

A blogger ügyvédje szerint az ítélet igazságtalan. Kifogásolták azt is, hogy nem polgári törvényszék tárgyalta az ügyet. A pert a Human Rights Watch tekintélyes emberi jogi szervezet is bírálta.

Ajarit Monszef Marzúki korábbi államfő támogatójaként és Bédzsi Káid esz-Szebszi jelenlegi elnök bírálójaként ismerik Tunéziában a Human Rights Watch közlése szerint.

Tunéziában négy évvel ezelőtt felkelés tört ki Zin El Abidin Ben Ali tekintélyelvű államfő ellen. Ez a forradalom jelentette az “arab tavasz” néven ismert politikai folyamatok kezdetét az arab világban, s az ország a térségben élenjárónak számít a demokratikus átalakulás terén.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik