Nagyvilág

Az EU “beengedné a hidegről” az utolsó diktátort

A fehérorosz miniszterelnök az ukrán konfliktusban közvetítőként lépett fel, ez ismét visszahelyezte az országot az európai politikai térképre. Az Európai Unió diplomatái javítanák a kapcsolatokat – írja a The Guardian.

Alexander Lukasenko volt a házigazdája a múlt heti minszki megállapodásnak, és közvetítői szerepkörével nagyban hozzájárult a tűzszünet elfogadásához. Ezen felül a francia és a német vezetők érkezése lehetőséget biztosított a párbeszédre „Európa utolsó diktátorával”. Pénteken a lett külügyminisztert fogadták a Minszkben, és a tendenciák akár oda is vezethetnek, hogy enyhíthetik az országgal szemben meglévő szankciókat, és kilátásba került Lukasenko meghívása egy májusi csúcsra.

Lukasenko is jelezte, értékeli a gesztusokat: “Ha Lettország közelebb segít minket az EU-hoz, nem csak mi leszünk nagyon hálásak” – mondta a lett miniszternek.

Az ország ugyan tagja Putyin érdekközösségének, az Eurázsiai Uniónak, de többször kifejtette nemtetszését az oroszok ukrajnai tevékenysége kapcsán. Az európai diplomaták szerint úton vannak a kapcsolatok fejlesztése terén, azonban Lukasenkónak reformokat kell hoznia. Brüsszelnek nincs oka a kapkodásra, főleg, hogy el szeretnék kerülni, hogy olyan helyzet álljon elő, mint ami történt Janukovics elűzése után Ukrajnában.

“Növekvő jelét látjuk annak, hogy Fehéroroszország kész a nyitásra Európa felé. Lukasenko nagyon segítőkész volt a minszki megállapodás során” – állítja egy EU forrás a lapnak. Elmondása szerint a tagállamok egyeztetnek arról, hogy „kiolvasszák” a kapcsolatokat a fehéroroszokkal. Erre adna lehetőséget májusban az EU és hat másik volt szovjet tagállam közti csúcson való részvétel Rigában, ehhez persze fel kellene oldani a beutazási tilalmat a miniszterelnökkel szemben. Azonban abban egyetértenek az EU tagállamok, hogy elengedhetetlen a politikai foglyok szabadon bocsájtása a kapcsolatok javulásához.

Vladimir Makei fehérorosz külügyminiszter a lett találkozó után elmondta, hogy „Egyesek már holnap csatlakoznának az EU-hoz. Mások azt, hogy kilátásba kerüljön, megint mások csak normalizálnák a kapcsolatokat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik