Nagyvilág

Az áradások miatt lett különösen gyilkos a mozambiki kolerajárvány

kolerajárvány (kolera, )
kolerajárvány (kolera, )

Már 28-an meghaltak és 2400-an megfertőződtek az országban, ahol sem a szennyvízelvezetés sem a szemétszállítás nincs megoldva, így a rengeteg eső súlyosbítja a járvány terjedését.

Az egészségügyi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője arról számolt be, hogy a helyzet különösen az északi Tetében aggasztó, a Malawi és Zimbabwe közelében fekvő városban ugyanis naponta átlagosan hetven új megbetegedést regisztrálnak. A tájékoztatás szerint azonban az északi országrészen kívül más térségek is érintettek lehetnek.

Egészségügyi szakértők szerint a megbetegedések számának növekedése a Mozambikban októbertől márciusig tartó esős évszakhoz köthető áradásokkal függ össze. Az óriási mennyiségű csapadék elősegítette a fertőzés terjedését, mert a délkelet-afrikai országban nincs megoldva sem a szennyvízelvezetés, sem a szemétszállítás.

A kolera bakteriális eredetű akut járványos megbetegedés, amelynek legjellemzőbb tünetei az erős hányás és hasmenés. A kór szennyezett vízzel és élelmiszerrel terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik