Nagyvilág

Bosznia megtiltotta a fegyverszállítást Ukrajnába

Löveg (löveg)
Löveg (löveg)

Az egyik bosnyák cég ötmillió eurós megállapodása hiúsult meg az állam döntése miatt, a tulajdonos feljelenti az érintett minisztereket.

A bosnyák, szerb és horvát vezetők által alkotott bosznia-hercegovinai államelnökség szerdán megtiltotta az ország cégeinek, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnába – írja az MTI.

Az UNIS Group bosnyák védelmi ipari cég korábban 300 tonna lőszer és fegyver leszállítására kötött ötmillió eurós szerződést Kijevvel. Ennek jóváhagyását azonban az illetékes minisztérium „a külpolitikai eseményekre tekintettel” az államelnökség elé utalta, akik azzal utasították el, hogy „nem járulna hozzá a regionális biztonsághoz, stabilitáshoz és az ukrajnai válság békés megoldására irányuló nemzetközi diplomáciai erőfeszítésekhez”.

A fegyverszállítást főként az Oroszországgal szoros kapcsolatokat ápoló boszniai szerbek ellenezték, az előző kereskedelmi miniszter, a szerb nemzetiségő Boris Tucic pont emiatt az ügy miatt mondott le. Oroszország maga is figyelmeztette Boszniát, hogy ne adjon el fegyvereket Ukrajnának.

Az UNIS Group vezetője viszont feljelentést tett az ügyben a jelenlegi és az előző kereskedelmi miniszter ellen, miután moszkvai nyomásra meghiúsították cége szállításait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik