Nagyvilág

Menekültek miatt ostorozzák Európát

lampedusa(1)(960x640).jpg (lampedusa)
lampedusa(1)(960x640).jpg (lampedusa)

Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke Európa felelősségvállalását sürgette a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél történt újabb tragédia után. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felszólította kedden az Európai Uniót, hogy támogassa aktívabban Olaszországot.

Egész Európa lelkiismeretét terheli a Földközi-tengeren bekövetkezett újabb tragédia – írta Bagnasco az olasz püspöki kar napilapjában, a L’Avvenire-ben kedden. (Egy Afrikából Európába tartó illegális bevándorlócsoport 29 tagja megfagyott a nyílt tengeren.) A bíboros kijelentette: a Lampedusánál történt tragédia meg fog ismétlődni, amíg Európa tétlenül néz, elfordítja a fejét és nem hajlandó tudomásul venni, hogy az észak-afrikai partokról induló illegális bevándorlók számára Olaszország Európa kapujának számít, és ami az olasz tengeren történik, az egész Európát érinti. 

Giusy Nicolini, Lampedusa polgármestere kedden találkozott a tragédia 75 túlélőjével, akik között három egyedül utazó kiskorú is van. Az olasz polgármester az újságíróknak elmondta, hogy a 29 áldozat közül eddig csak egy 31 éves, az afrikai Elefántcsontpartról származó férfit sikerült azonosítani.

Giusy Nicolini úgy nyilatkozott, hogy az illegális bevándorlást a Földközi-tenger nyugati medencéjében ellenőrző Triton-misszió “a jelenlegi formájában nem jó semmire”. A Triton, a Frontex európai uniós határvédelmi ügynökség missziója januártól vette át az 2013 októberében életre hívott Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió feladatait.

Tavaly háromezren veszhettek tengerbe

Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) dél-európai szóvivője szerint a Triton operatív képességei messze alulmaradnak a Mare Nostrum mögött. “A Triton-missziónak nincsen elegendő embere és eszköze az illegális bevándorlás kezelésére” – hangoztatta Carlotta Sami.

A Frontex honlapján közölt adatok szerint 2014-ben 287 ezer illegális bevándorló érkezett Európába, közülük 170 ezren az olasz partokon kötöttek ki. Háromezerre teszik azoknak a számát, akiknek nem sikerült elérniük Itáliát, és a tengerbe vesztek. Az Olaszországba érkezett bevándorlók fele kért menekültjogi státuszt. Január elsejétől 32 hajó érkezett már az olasz partokra mintegy négyezer illegális bevándorlóval, közöttük több mint kétszáznegyven gyermekkel fedélzetén.    

Az ENSZ az EU-hoz fordult

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felszólította kedden az Európai Uniót, hogy támogassa aktívabban Olaszországot a Földközi-tengeren bajba került menekültek megsegítésében. A főbiztosság úgy vélte, a Frontex európai határvédelmi ügynökség Triton elnevezésű missziója nem elegendő ahhoz, megakadályozzon olyan katasztrófákat, mint amilyen múlt vasárnap a dél-olasz partok közelében fekvő Lampedusa szigeténél játszódott le.
 
 A tartósan alacsony hőmérséklet ellenére továbbra sem szűnik a veszélyes Földközi-tengeri utazást választó, Európába tartó menekültek áradata. Az olasz hatóságok adatai szerint január óta 3528 menekült érkezett a dél-európai országba, miközben tavaly ez a szám “csak” 2171 volt.

Az UNHCR arra mutatott rá, hogy 2015 eleje óta az Észak-Afrikából Európába tartó menekültek közül ötvenen vesztették életüket a Földközi-tengeren. Ez a szám 2014 januárjában egy tucatnyi volt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik