Nagyvilág

Elkezdődött a gépek lázadása

Álmában támadt egy nőre a saját robotporszívója: tűzoltóknak kellett megmenteniük.

Messze vagyunk még attól, hogy valódi mesterséges intelligenciát hozzunk létre, ami sok tudós, és kutató szerint jelentene veszélyt az emberiségre. Emberek ellen forduló gépek eddig csak a 2001: Űrodüsszeia, vagy a Terminátor filmekhez hasonló sci-fikben fordultak elő, melyek után az ember kijön a moziból, vagy kikapcsolja otthoni készülékét, és arra gondol: micsoda marhaság.

Az apokalipszis azonban mindig valami jelentéktelennek tűnő aprósággal kezdődik, mint amilyen egy megvadult robotporszívó, amelyik Dél-Koreában csapott le. Egy hölgy, akinek a hatóságok nem adták ki a nevét, azért vette a készüléket, hogy könnyítsen mindennapjain, de valami egészen más történt – írja a The Guardian című brit lap.

 A changwoni tűzoltóság felvétele

Az 57 éves hölgy a padlóra heveredett le szunyókálni egyet: ezt az óvatlanságot használta ki a robot. A hölgy haját koszként azonosította, aktiválta magát magát, majd olyan erősen szívta magába a frizurát, hogy az asszony képtelen volt segítség nélkül szabadulni. A segélyhívót tárcsázta, és azonnali beavatkozást kért: tűzoltók és mentől érkeztek nagy erőkkel a megmentésére.

A hölgy végül súlyosabb sérülés nélkül úszta meg a kalandot, mindössze tíz hajtincsét vesztette el a támadásban. Arról azonban nincs információ, hogy mi lett a lázadó robot sorsa.

Az automata porszívókat 2002-ben dobta piacra az amerikai iRobot nevű cég, azóta több mit tízmillió szerkezetet adtak el. A fejlettebb típusok már nem csak arra képesek, hogy utasításra végigtakarítsák a padlót, hanem arra is, hogy ha koszt észlelnek, maguktól munkához lássanak, majd visszamásszanak töltőikre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik