Nagyvilág

Közel kétmilliárd dollárt zároltak Janukovics embereinek számláin

Összesen csaknem kétmilliárd dollárnyi összeget fagyasztottak be a Viktor Janukovics környezetéhez tartozó emberek Ukrajnában, európai uniós országokban, illetve Svájcban lévő bankszámláin.

Vitalij Jarema ukrán főügyész kifejtette, hogy 1,8 milliárd dollárt és 6 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 375 millió dollárt az ukrajnai számlákon, további 200 millió dollárt pedig európai uniós, illetve svájci számlákon zároltak.

Tavaly március elején tette közé az Európai Unió azon politikusok listáját, akiknek befagyasztotta az EU-ban elérhető vagyonát. Viktor Janukovics volt elnökön kívül szerepel a listán két fia, Olekszandr és Viktor, valamint számos egykori miniszter és vezető tisztségviselő, köztük Mikola Azarov korábbi miniszterelnök, Vitali Zaharcsenko exbelügyminiszter, Viktor Psonka volt legfőbb ügyész, valamint Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt vezetője. Brüsszel az intézkedést azzal indokolta, hogy az érintettek emberi jogi jogsértésekért tehetők felelőssé, illetve jogellenesen sajátjukként külföldre menekítettek ukrán állami vagyont. 

A múlt hónap végén egy kijevi bíróság elrendelte Janukovics letartóztatását, amely jogi alapot teremt Ukrajnának arra, hogy a volt államfő kiadatását kérje Oroszországtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik