Nagyvilág

Szabadkereskedelmi tárgyalások: új forduló

Bercero, Mullaney (Bercero, Mullaney )
Bercero, Mullaney (Bercero, Mullaney )

Fontos fejlemények várhatók – ez az első megbeszélés azóta, hogy hivatalba lépett az új összetételű Európai Bizottság.

Elkezdődött Brüsszelben az Európai Unió és az Egyesült Államok között megkötendő szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalásainak nyolcadik fordulója. Ez ugyanakkor az első tanácskozás azóta, hogy tavaly novemberben hivatalba lépett a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság. A tárgyalási forduló péntekig tart.

Ignacio Garcia Bercero európai és Dan Mullaney amerikai főtárgyaló nem nyilatkozott az újságíróknak. A mostani tanácskozás azért tűnik különösen fontosnak, mert eredményességéből következtetéseket lehet levonni arra nézve, hogy változnak-e a kilátások az Európai Bizottság új összetétele miatt.

A megkötendő megállapodás hivatalos megnevezése Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktum. A tervek szerint ez nemcsak a vámkorlátok lebontásáról szól majd, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, valamint forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozások összehangolásáról is.

A tárgyalások közel két évvel ezelőtt kezdődtek. Az európai politikai közvélemény jelentős része aggodalommal tekint az ügyletre, attól tartva, hogy az megnyitja az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok érdekeinek európai érvényesítése előtt. A vállalatok nemzetközi döntőbíráskodást vehetnének igénybe, ha valamilyen nemzeti jogszabályt sérelmesnek tartanak – ennek a kitételnek az ellenzői szerint ez kétségbe vonná az államok szuverenitását. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik