Nagyvilág

További magyarokat tilthatnak ki Amerikából

marc ellenbogen (marc ellenbogen)
marc ellenbogen (marc ellenbogen)

A magyar köztisztviselők amerikai kitiltásával valószínűleg mélypontra jutottak az amerikai–magyar kapcsolatok. Ezzel a megállapítással egyetért Marc Ellenbogen is, aki a Magyar Nemzetnek adott interjújában próbálta megfejteni a megromlott viszony okait.

Barack Obama egykori tanácsadója szerint a rendszerváltás óta sohasem volt ilyen rossz a kapcsolata Magyarországnak és az Egyesült Államoknak, és ezt tovább mélyítette a magyar kormány azáltal, hogy a birtokában lévő amerikai információk ellenére semmit sem tett a korruptnak nevezett személyek ügyének kivizsgálására.

“Washington minden releváns információt a magyar kormány rendelkezésére bocsátott, ami az Egyesült Államokból kitiltott magyar köztisztviselőket illeti” – mondta a lapnak Ellenbogen, aki úgy tudja, hogy a budapesti amerikai nagykövetség már hónapokkal azelőtt értesítette a magyar kormányt a kitiltottak listájáról és az általuk elkövetett bűncselekményekről, hogy az ügy nyilvánosságra került volna. Szerinte ezért csakis a magyar kormánynak állhatott érdekében az ügy kiszivárogtatása a sajtónak. „Ha Magyarország megszégyenítése lett volna a célja Washingtonnak, maga az amerikai kormány hozta volna nyilvánosságra az ügyet” – emelte ki a diplomata.

Hangsúlyozta, hogy nem Magyarországot pécézte ki magának az Egyesült Államok, más országok korruptnak ítélt köztisztviselői ugyancsak az amerikai kitiltási listára kerülnek. Ellenbogen úgy tudja, hamarosan kiterjed az Egyesült Államokból kitiltott magyarok köre, de cseh és szlovák állampolgároktól is megvonják a beutazás lehetőségét. De az nem biztos, hogy mindez nyilvánosságra kerül.

Az amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint nincs összefüggés Washingtonnak a korrupció elleni fellépése és Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikája között.

Károsított demokrácia, sértő stílus

Marc Ellenbogen hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányt komolyan aggasztja az, hogy Orbán Viktor elődeihez képest sokkal szisztematikusabban gyakorol befolyást a médiára vagy a bíróságokra, építi le a fékek és ellensúlyok rendszerét, a korrupt magyar rendszert pedig „tökélyre fejlesztette”.

A diplomata szerint túlzás lenne a magyar miniszterelnököt fasisztának nevezni (ahogy a budapesti nagykövetről szóló vitában John McCain amerikai szenátor tette), de totalitáriusnak nem. „Magyarországon demokrácia van, de a demokráciát sok szempontból károsítják” – tette hozzá a szakértő. Szerinte 25 évvel a rendszerváltás után az országban nem a haladás, hanem a visszafejlődés jelei látszódnak a demokrácia, a jogállam, a sajtószabadság vagy a bíróságok szabadsága szempontjából.

Orbán Viktort sokan egyszerűen nem kedvelik, nehéz vele tárgyalni – mondta amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva Ellenbogen. Hozzátette, hogy a magyar miniszterelnököt érhetően zavarja az, hogy Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz képest rosszul bánnak vele és a Fidesszel, ami csak tetézi a problémákat. „Bár én magam nem kedvelem azt az ideológiát, amit képviselnek, Gyurcsánnyal és Bajnaival könnyebb volt egyezkedni, a stílusuk kevésbé volt sértő” – fogalmazta meg saját véleményét a diplomata.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik