Nagyvilág

Tiltólistára kerülhet az energiaital Európában

energiaital (energiaital)
energiaital (energiaital)

Nem tűnne el a boltokból, de a 18 éven aluliak nem juthatnának hozzá.

Vytenis Andriukaitis az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős litván uniós biztos azt nyilatkozta, hogy fontolgatják, hogy megtiltanák a koffeintartalmú energiaitalok árusítását 18 éven aluliaknak. Ez többek közt az osztrák energiaital cégnek, a Red Bullnak lenne rossz hír – írja thelocal.at.

A cikk kitér a tiltást támogató civil szervezetre, a Foodwatchra, amely szakértők figyelmeztetését idézik, miszerint a koffein-kiegészítőket tartalmazó italok káros hatással vannak az egészségre.

Egy felmérés alapján az európai fiatalok 68 százaléka fogyaszt energiaitalt, 24 százalékuk pedig legalább négy alkalommal egy héten. Pedig közben azt is kimutatták, hogy a felnőtteknek és a fiataloknak sem szabad a testsúlyukhoz mérve kilónként három milligramnál több koffeint a szervezetükbe juttatniuk.

A Red Bull közleményben reagált a tanulmányra, mint írják: teából, kávéból és üdítőitalokból szerzi be az emberek többsége a napi koffeinadagját, inkább mint energiaitalokból.

Az energiaitalból akár fél liter is meghaladhatja egy tizenkétéves gyerek javasolt napi koffeinmennyiségét, és a Foodwatch figyelmeztetett arra, hogy a túladagolás kockázata magas a fiataloknál.

A litván parlament tavaly májusban szavazta meg, hogy a 18 év alattiak számára ne árusíthassanak energiaitalt.A többi uniós tagállamban legfeljebb csak nem javasolják, hogy a kiskorúak ilyen italt fogyasszanak.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik