Nagyvilág

Horror a cigarettásdobozokon

A dohányzás veszélyeit illusztráló, elrettentő képek mellett csak egy apró márkanév szerepelhet majd az egyenpakkokon Angliában.

Egyforma, olívazöld alap, hatalmas, undorító fotók rohadó testrészekről, ordító figyelmeztetések a dohányzás veszélyeiről. A márkanév és a típus csak egy apró felirat a doboz frontjának legalsó sávjában. Ha a londoni parlamenten átmegy a szigorítás, az eredetileg tervezettnél hamarabb, már jövő év elejétől csak ilyen csomagolásban árulhatnak cigarettát, illetve sodrós dohányt Angliában. A brit parlament alsóháza várhatóan még május hetedike, vagyis a választások előtt dönt a kérdésről – írja a The Guardian.

A parlament pedig borítékolhatóan nagy többséggel megszavazza majd a javaslatot, dohánycégek pártján csak a radikális jobboldali UKIP és a libertariánus képviselők állnak. Ők a piaci szabadversenybe és a polgárok választási szabadságába való káros beavatkozásként ítélik meg a horrorcsomagolás bevezetését, ami az adóbevételek csökkenéséhez és a munkahelyek megszűnéséhez vezet majd.

 Kép: Department of Health

Sokkal többen vannak azonban azok a munkáspárti és konzervatív képviselők, akik azt a tényt veszik figyelembe, hogy évente 80 ezer ember hal meg csak Angliában a dohányzás káros következményi miatt. Szerintük a szigorítást elsőként 2012-ben bevezető Ausztrália példája is az egyencsomagolás mellett szól, hiszen az országban a rendszeresen dohányzók száma, sőt a dohány feketepiaca is folyamatosan csökken.

A szigorítást ellenző képviselők szerint mindennek semmi köze a jogszabályokhoz: a számok csak egy hosszú évek óta megfigyelhető trendet követnek, teljesen felesleges tehát a képviselőknek a dadust játszaniuk a felnőtt, felelősségteljes polgárok felett. A többségnek azonban erre az érvre is megvan az aduásza: a sokkal kevésbé vonzó csomagolás miatt bizonyítottan sokkal kevesebb kiskorú kezd el dohányozni. A statisztikák szerint a dohányosok kétharmada tizennyolc éves koránál hamarabb válik függővé, és ötven százalékuk lesz később a cigaretta áldozata.

A fiatalokat egyébként nem csak az egyencsomagolás bevezetésével próbálják óvni a dohányzás káros hatásaitól: októbertől Angliában senki nem gyújthat rá a saját autójában sem, ha kiskorú gyermek is ül a járműben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik