Nagyvilág

Éltette a terrorizmust, kiutasították

Az iszlamista terrorizmust pártoló internetes honlapokat látogatta és azokat kedvezően kommentálta, ezért kiutasították Olaszországból a pisai Scuola Normale Superiore egyetem egy török állampolgárságú hallgatóját.

A 25 éves fiatalembert még december végén kényszerítették távozásra az olasz hatóságok, mégpedig nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, de az erről szóló információt csak most hozta nyilvánosságra az olasz terrorizmusellenes nyomozóhatóság (Digos). A fizikaszakos hallgató novembertől a Pisa városában működő Scuola Normale, az egyik legnevesebb olasz egyetem doktori kurzusainak hallgatója volt. 

A Digos által közölt információk szerint a török férfi az iszlamista terrorcsoportok internetes oldalainak aktív látogatója és kommentelője volt. Ezeket a honlapokat a Digos ellenőrzés alatt tartja. A doktori tanulmányokat folytató török állampolgár pisai otthonában házkutatást is tartottak. 

Az oktatási intézmény igazgatója hangoztatta, hogy a török hallgató tanulmányi érdemei alapján jutott be az egyetemre. A tanárok és diákok nem figyeltek fel a doktorandusz szélsőséges nézeteire. 

Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden bejelentette, hogy a római kormány a következő napokban terrorizmusellenes intézkedéscsomagot vezet be, amelynek keretében további külföldieket utasíthatnak ki Olaszországból. December vége óta – a török hallgatóval együtt – kilenc külföldit szólítottak fel távozásra terrorizmus pártolása miatt, rajtuk kívül több mint százat tartanak megfigyelés alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik