Nagyvilág

Kém a Hezbollahon belül

Hezbollah szimpatizánsok, Libanon (Hezbollah szimpatizánsok, Libanon)
Hezbollah szimpatizánsok, Libanon (Hezbollah szimpatizánsok, Libanon)

Meglepő bejelentéssel állt elő a libanoni síita szervezet vezetőjének helyettese, írja a New York Times. Azt mondta, "kémek bukkantak fel a csoport soraiban" és "pár főbb beszivárgót" már sikerült leleplezniük.

Az elemzők és többen a Hezbollah-szimpatizánsok közül is úgy hiszik, a közlemény azokat a régóta keringő híreket igazolta, melyek szerint a szervezetnek sikerült elcsípnie egy Izraelnek kémkedő ügynököt, aki számos külföldi gyilkossági kísérletet akadályozott már meg.

Fotó: Europress/AFP/Mahmoud Zayyat

A libanoni és arab média anonim forrásokra hivatkozva Mohamed Savrabát, egy vezető pozícióban lévő Hezbollah-tagot nevezett meg beépített ügynökként. Azt állítják, Savrabának sikerült öt Izrael-ellenes támadást is meghiúsítania, melyekkel a Hezbollah 2008-ban meggyilkolt katonai vezetője, Imad Mughníja miatt szeretett volna visszavágni Izraelnek.

A Hezbollah helyettes vezetője, Naim Kasszem nem tért ki konkrétumokra az ügy kapcsán adott nyilatkozatában. Az Al-Nur rádióállomáson csak annyit közölt, hogy a Hezbollah, Libanon legerőteljesebb katonai és politikai szervezeteként képes minden kémkedésből származó problémát elhárítani.

A nevem Kasszem, Naim Kasszem

Nem ez az első alkalom, hogy a Hezbollah kémekre bukkan a tagjai között. De a mostani incidens pont akkor ütötte fel a fejét, mikor a szervezet túllépett kezdeti, kizárólagos küldetésén, az Izraellel szembeni ellenálláson, és egy sokkal nagyobb műveletbe fogott. Több ezer síita harcost küldött Szíriába, szövetségese, Basar al-Asszád segítségére a szunnita felkelőkkel szemben.

A libanoni szunniták nem vették jó néven, hogy a Hezbollah beavatkozott a szíriai eseményekbe, úgy vélik, ezzel megtörték azt a nemzeti konszenzust, mely támogatta a Hezbollahot mint független katonai ellenálló szervezetet.

Naim Kassem. Fotó: Europress/AFP/Anwar Amro

Továbbá a Hezbollah valószínűleg tevékenysége kiterjesztése miatt nem tudott kellőképpen összpontosítani a kémekre. A szíriai műveletek sok embert és logisztikai szervezést igényeltek, így teljesen lekötötték a vezetők figyelemét. Randa Slim, a washingtoni Közel-Keleti Intézet Libanonnal foglalkozó szakértője szerint a Hezbollah gépezetén keletkező rés nagy csapást mért az ellenálló szervezetről kialakított összképre.

A helyettes vezető közleményében az is elhangzott, hogy bár a Hezbollah “tisztaságra” törekszik, mégis emberek alkotják, akik hibázhatnak. Az elemzők szerint a bejelentés időzítése, valamint hogy Kasszim általában akkor szokott fellépni, ha valamilyen súlyos problémát kell megoldani és meg kell nyugtatni a közvéleményt, az izraeli kémről terjedő híreket támasztja alá. Miután hallották Naim Kasszem bejelentését, a Hezbollah-szimpatizánsok is meg voltak róla győződve, hogy igazak a beépített ügynökről terjedő történetek.

A libanoni háború újratölt

Az izraeli tisztviselők ritkán nyilatkoznak a kémkedéssel kapcsolatban, így ezt az esetet sem kommentálták. Jákov Amidror egykori nemzetbiztonsági tanácsadó sem árult el semmit, csak annyit mondott, ismerte Savrabát, és azzal viccelődött, a férfi nem láthatja egyhamar újra a családját.

A feltételezett kémről terjedő hírek és Naim Kasszem látszólagos megerősítése is arra utalnak, hogy a Hezbollah már régóta bosszút forral Izrael ellen Mughnija haláláért, de a csapás nem a próbálkozások hiánya miatt maradt el, hanem, mert “a rajtaütésekért felelős fickó kém volt” – magyarázta Slim. A Libanonnal foglalkozó szakértő szerint ha a Hezbollah valóban sikeresen megszabadult a beszivárgóktól és már nem áll senki az Izrael ellen tervezett merényletei útjában, az könnyen a 2006-os fegyverszünet végéhez és egy új háború kirobbanásához vezethet Izrael és a Hezbollah között.

Yaakov Amidror. Fotó: Europress/Sergey Pyatakov

Egy Hezbollah-párttag és -harcos úgy látja, a beszivárgás “nem lesz hatással az egész pártra,” csak a Mohamed Savraba által felügyelt területet befolyásolja majd. Az állítólagos kém a Hezbollah Libanonon kívüli tevékenységeiért és a vezető Hasszán Naszrallah biztonsági személyzetéért volt felelős. “A pártnak most mindent meg kell változtatni, ami a pozíciójához kapcsolódott” – mondta a Hezbollah-tag. “Ez a megfelelő lépés, hogy elkapjuk a vele együttműködőket.”

Talal al-Atrisszi, a Hezbollahhoz közel álló libanoni elemző szerint a beszivárgás “veszteség, de nem számottevő veszteség” a párt számára. “A párt kis munkacsoporttokban dolgozik, nem nagyokban” – mondta. “Még a párttagok sem ismerik egymást.”

A libanoni és arab lapok számos részlettel szolgálnak az általuk feltételezett beépített ügynökről. A 42 éves Savraba a dél-libanoni Nabatija városából származik, ahol egy hónappal ezelőtt el is fogták. A libanoni Daily Star lap szerint hét hónapos nyomozás után bukkantak rá és most négy cinkosával együtt a Hezbollah bírósága előtt tárgyalják az ügyüket. Néhány riport azt írja, hogy Savrabának köze volt Mughnijeh halálához is, mások arról számolnak be, hogy információt szivárogtatott Izraelnek, melyek segítségével végezhettek Hasszán al-Lakisszal. A Hezbollah parancsnokát 2013-ban lőtték le Bejrútban.

Egérfogó

A libanoni lap azt is közölte, a Hezbollah már 2012-ben kezdte gyanítani, hogy tégla van a soraiban. A bolgár hatóságok a Hezbollah-vezetőket vonták felelősségre, mikor egy bombatámadás alkalmával Burgas városában meghalt két izraeli turista. A Daily Star szerint Bulgáriának Izrael küldött információt a vezetők kilétéről, melyeket Savraba segítségével szerzett meg.

Egy jeruzsálemi lap, az Al Manar azt írta, a Hezbollah csökkentette Savraba egységének feladatait, majd hamis információkat adott nekik, így sikerült lelepleznie őket. Állítólag Izrael Savraba beszámolója alapján dobott bombát egy damaszkuszi célpontra, annak a hitében, hogy a Hezbollah fegyverszállítmányát lőtte szét.

A Hezbollah már többször is beismerte, hogy kémek férkőztek az emberei közé, kettőnek még a Központi Hírszerző Ügynökségbe is sikerült bejutnia. Olyan is volt, aki autókereskedőként izraeli GPS-követőkkel látta el a Hezbollah autóit. A Daily Star riportja alapján 2011-ben egy Hezbollah-tag, az Abu Abed néven ismert Mohamed Szlim úgy disszidált Izraelbe, hogy egy építőipari gép karjával emelték át a határon. A Hezbollah később tagadta, hogy Abu Abed párttag lett volna.

Fotó: Europress/Uriel Sinai

Ajánlott videó

Olvasói sztorik