Nagyvilág

Ez történt a kóser boltban a párizsi túszejtéskor

Charlie-Hebdo-fegyveres-tamadas-tuszejtes(210x140).jpg (Charlie Hebdo fegyveres támadás, túszejtés)
Charlie-Hebdo-fegyveres-tamadas-tuszejtes(210x140).jpg (Charlie Hebdo fegyveres támadás, túszejtés)

A párizsi terrortámadás utolsó napján tizenkilenc túszt ejtett egy kóser boltban az a terrorista, aki előző nap megölt egy rendőrt. Az üzletben történtekről újabb részletek derültek ki.

A Párizs keleti negyedében, a Porte de Vincennesben fekvő Hyper cacher áruházban pénteken nagy volt a forgalom. A környék zsidó lakossága a szombati vásárlásait intézte. Ide tört be a harminckét éves Amedy Coulibaly, aki afrikai szülők gyermekeként már Párizsban született – olvasható a Zsido.com-on található cikkben, amelyben a túszdráma túlélői meséltek a boltban történtekről.

Coulibaly volt az, aki előző nap, barátnőjével, az algériai Hayat Boumedienne-nel együtt merényletet követett el Clarissa Jean-Philippe martinuque-i származású rendőrnő ellen, Párizs déli részén. Coulibaly fiatalabb korában többször volt büntetve rablás és kábítószer-kereskedelem miatt. Több mint tíz éve áll kapcsolatban a radikális iszlám mozgalmakkal és egy dzsihadista szervezetnek is tagja volt.

A terrorista két Kalasnyikovval és rengeteg lőszerrel lépett be az üzletbe. A tizenkilenc túsz közül négyet meggyilkolt. A foglyokkal lehúzatta a bolt redőnyeit. Egy idősebb férfi azt gondolta, az üzlet már zárni készül, ezért még gyorsan bement, de Coulibaly egyből lelőtte. A merénylő egyik fegyverét letette egy pultra. A bolt egyik dolgozója, egy húszéves fiatalember felkapta, és használni akarta a terrorista ellen, de nem működött, ekkor Coulibaly őt is lelőtte. A túszok közül többen úgy menekültek meg, hogy a bolt egyik mohamedán dolgozója egy hűtőkamrában rejtette el őket, kikapcsolta a villanyt és a hűtőberendezést.

A túszok között volt egy két- és egyhároméves kisgyerek is. A beszámoló szerint a támadó végig nyugodtan viselkedett, beszélgetett a foglyul ejtett emberekkel, és elmondta, hogy az Iszlám Államhoz tartozik.

A túszdráma megrázó részleteit ebben a cikkben tudja elolvasni.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök köszönetet mondott annak a muzulmán fiatal férfinek, aki megmentette néhány túsz életét. A történtek óta az is kiderült, Coulibaly élettársa, akit nagy erőkkel keresett a francia rendőrség, azóta már Szíriában lehet.

Fotó: Europress/Thomas Samson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik