Nagyvilág

212 embert fertőzött meg AIDS-szel a “gyógyító”

aids-konferencia (aids, aids-konferencia, )
aids-konferencia (aids, aids-konferencia, )

Több mint kétszáz újabb HIV-fertőzöttet találtak Kambodzsa északnyugati részében, miután a körzetben egy engedély nélkül tevékenykedő orvos nem tartotta be a steril eszközök használatára vonatkozó előírásokat.

Az ügyészség gyilkossággal vádolta meg a doktort, miután napvilágot láttak a hírek az AIDS betegséget okozó vírus tömeges terjedéséről.

A 212 HIV-fertőzöttről azután szereztek tudomást az egészségügyi hatóságok, hogy közel kétezer embert megvizsgáltak az északnyugati Battambang tartományban, ahol az orvos is tevékenykedett. A rendőrség tájékoztatása szerint a szegényeknek olcsó szolgáltatásokat nyújtó orvos azt állította magáról, hogy gyógyító erővel rendelkezik.

A kormány arról számolt be, hogy a vírus terjedése nagy valószínűséggel az orvos által többször használt fecskendők számlájára írható. “A vizsgálat azt mutatja, hogy a doktortól infúziót vagy injekciót kapó emberek körében jelentősen megemelkedett a HIV-fertőzöttek száma” – írta közleményében az egészségügyi tárca.

A kambodzsai egészségügyi miniszter arra intette a hatóságokat, hogy szigorúan tartassák be a steril eszközök használatára vonatkozó előírásokat. A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy 2020-ra felszámolják a HIV-vírus terjedését a délkelet-ázsiai országban. Kambodzsa az utóbbi években nagyrészt sikeres kampányt folytatott az országban a kilencvenes években rohamosan terjedő HIV-vírus ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik