Nagyvilág

„Öngyilkosság emberséggel válaszolni”

Túszejtés Párizsban (párizs)
Túszejtés Párizsban (párizs)

A szerdai párizsi terrortámadás óta különböző szélsőjobboldali pártok Európa-szerte azt hirdetik, hogy a történtek az ő iszlám- és bevándorlásellenes nézeteiket igazolják. Ezen egyre nagyobb népszerűségű pártok nyilatkozatairól közölt összeállítást a dpa német hírügynökség szombaton. Félelmetes reakciók a szörnyű merényletekre.

Németországban a legnagyobb támogatottságú parlamenten kívüli párt, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) a terrorcselekmény kapcsán azt hangoztatta, korlátozni kell a bevándorlást. A pártelnök-helyettes, Hans-Olaf Henkel azt mondta, “az iszlám elburjánzásáról való őszinte párbeszéd csak Németországban számít tabunak, ezért aztán nem is csoda, ha számos honfitársunk félelemmel tekint az iszlámra, anélkül, hogy ezt valóban meg tudná indokolni”. Az AfD más politikusai szerint a történtek a hétfőn Drezdában 18 ezer embert az utcára vivő Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) mozgalmat igazolja, amely a bevándorlás és az iszlám szélsőségek ellen tiltakozik.

Wilders deiszlamizálna

Hollandiában az iszlámellenes és euroszkeptikus nézeteiről ismert Geert Wilders – aki korábban a Koránt nevezte a 2001. szeptember 11-i terrortámadások ideológiai alapjának – magát a muzulmán vallást tette felelőssé a párizsi terrorcselekményért. “Az iszlám az, amely ismét gyilkosságra buzdított. Mohamed (próféta), a Korán (a felbujtó), ez a probléma” – írta internetes üzenetében. A muszlim országokból való bevándorlásnak véget kell vetni, az országot “deiszalmizálni kell”, az utcák, bevásárlóközpontok és állomások védelmére pedig a hadsereget kell kivezényelni – folytatta a felmérések szerint az ország egyik legnépszerűbb politikusának számító Wilders.

Olaszországban az Északi Liga a pápát támadta a merénylettel összefüggésben, nagy felháborodást keltve ezzel. A párt szerint Ferenc pápa helytelenül jár el, amikor a keresztény és az iszlám vallások közti párbeszéd fontosságát hangsúlyozza. “Ez egy valódi háború, toleranciával és emberséggel válaszolni ezért öngyilkosság” – mondta Matteo Salvini pártelnök.

A franciák a németek és a britek a felelősök

Görögországban az Arany Hajnal nevű neonáci párt Francois Hollande francia elnök és más európai vezetők ellen kelt ki a támadás kapcsán. A párt közleményében azt írta, “a szocialista szoknyavadász Hollande saját Közel-Kelet-politikájának a levét issza”. Az európai polgárokat olyan “muzulmán banditák” tartják rettegésben, akiket saját kormányaik hoztak létre közel-keleti beavatkozásaikkal. Az iszlamista terrorért Franciaország, Németország és Nagy-Britannia felelős a párt szerint.

Nagy-Britanniában a tavaszi európai parlamenti választások győztesének, a Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) elnöke, Nigel Farage a bevándorlással hozta összefüggésbe a terrorcselekményt, és azt mondta, az az európai országokban élő, “a mi útleveleinket birtokló, de minket utáló” emberek alkotta “ötödik hadoszlop” műve volt, amelynek célja a társadalmak megosztása. Farage szerint mindezért az utóbbi évtizedek nyugat-európai multikulturalizmusát kell okolni, amely nem segítette elő a muszlimok integrációját.

Svédországban a szélsőjobboldali Svéd Demokraták párt egy parlamenti képviselője, Björn Söder egy nagy visszhangot keltett Facebook-posztjában azt írta, hogy szerdán Párizsban “a béke vallása” megmutatta igazi arcát”. A párt szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy a párizsi vérengzés egész Európa elleni támadás volt.

Bojkottálnák a kebabárusokat

Dániában a bevándorlásellenes Dán Néppárt elnöke azt írta, “semmi kétség afelől, hogy a (Charlie Hebdo szatirikus) lap elleni támadásnak vallási alapja van, és arra irányult, hogy elnyomja a véleményszabadságot”.

Csehországban az idegenellenes Virradat (Úsvit) mozgalom vezetője, Tomio Okamura japán származású vállalkozó az közölte, “mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez a gyűlölettel teli és gőgös ideológia nálunk ne tudjon gyökeret vetni”. Néhány nappal korábban a kebabárusok bojkottjára szólított fel, azzal érvelve, hogy “minden eladott kebab egy újabb lépés a burka felé”.

Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz-Christian Strache közölte, “a párizsi támadással végleg véget kell vetni annak, hogy a homokba dugjuk a fejünket a radikális iszlámmal kapcsolatban”. Néhány nappal korábban még a véleményszabadság és a demokratikus világ elleni támadásnak nevezte a történteket.

Svájcban a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) egy parlamenti képviselője azt javasolta, hogy az ország többet ne fogadjon be egyetlen iraki és szíriai menedékkérőt se, mivel ezen a módon szerinte nemcsak a terroristák ellen menekülő földönfutó emberek, hanem a terroristák is bejuthatnak az alpesi országba. Walter Wobmann emellett azt mondta, elég más (iszlámtól eltérő) valláshoz tartozó üldözött van a világon, akiknek Svájc védelmet nyújthatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik