Nagyvilág

A terror három napja

Túszejtés Párizsban (párizs)
Túszejtés Párizsban (párizs)

Az al-Kaida vállalta magára a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni merényletet. Pénteken Párizsban is túszejtés volt. Végül a merénylőket és a túszejtőt megölték, de négy túsz is életét vesztette. Összefoglaltuk, hogy mit kell tudni a történtekről.

Szerdán délelőtt fél 12 körül két fegyveres rontott Párizs 11. kerületében a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztőségére. A gépfegyveres támadók 12 embert megöltek, köztük ismert karikaturistákat és az újság vezető szerkesztőjét.

„Megbosszultuk a prófétát”

A beszámolók szerint az elkövetők hidegvérrel, profi gyilkosokra jellemző módon hajtották végre a támadást. Ez arra utal, hogy gondosan előkészített és eltervezett volt az akció, a terroristák alapos katonai kiképzést kaphattak. Először viszont eltévesztették a címet, a 6. számú házban alatt keresték a szerkesztőséget, ahol a lap egy kiegészítő részlege volt, de felismerve a tévedést, higgadtan továbbálltak a 10. számhoz.

Corinne Rey karikaturista elmondta, hogy épp vissza akart térni a szerkesztőségbe, amikor szembetalálta magát a fegyveresekkel, akik rákényszerítették, hogy engedje be őket a számkóddal védett ajtón. A lapnál szerkesztőségi értekezlet zajlott, a résztvevőket – köztük a főszerkesztőt és a korábbi fenyegetések miatt őt kísérő rendőrt – agyonlőtték. A támadók egyebek mellett azt kiabálták: „megbosszultuk a prófétát”.

Laurent Léger, a mészárlás egy másik túlélője egy asztal alá bújva vészelte át a merényletet. „Az ajtó kinyílt, bejött rajta egy alak, azt üvöltözve, hogy Allah akbar. Úgy nézett ki, mintha kommandós lenne, csuklyás volt, teljesen feketébe volt öltözve. Fegyver volt nála, amit a két kezével tartott. Egy adott pillanatban kimondták Charb nevét. Aztán lövöldözés, és puskaporszag… pár pillanat alatt mindenki a földre került, belelőttek a földön fekvőkbe” – emlékezett vissza.

Szörnyű részletek a párizsi mészárlásról >>

Nem ölték meg Charlie-t

A vérengzés után a lap szerkesztői nem adták fel – megállapodtak, hogy a következő héten is megjelenik a lap, sőt a szokásos hatvanezer helyett egymillió példányban. A munkatársakat a Libération című lap szerkesztősége fogadta be, hogy ott készíthessék el a lapszámot.

A főszerkesztő, aki Londonban tartózkodott a merénylet idején, elmondta: vicces lapszámot készítenek, mert nem tudnak másmilyet. A lapban benne lesz a Charlie Hebdo összes művésze, rajzolója és munkatársa, hiszen ők nem haltak meg, a terroristáknak megmutatják, hogy nem sikerült megölniük Charlie-t.

Ezért gyűlölték a Charlie Hebdo-t

A Charlie Hebdo szerkesztősége 2006-ban haragította magára a szélsőséges iszlamistákat azzal, hogy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat tett közzé. A lap ugyanakkor nem a muzulmánok ellen irányult, hanem a bigottságot, a feltétel nélküli tisztelet elvárását figurázta ki nemcsak az iszlám, hanem minden vallás és a politika tekintetében. A szerkesztőséget több hackertámadás is érte, 2011-ben pedig gyújtóbombát dobtak az épületére.

Hogyan lett a terroristák célpontja egy francia vicclap? >>

Tudta, hogy meg fog halni >>

Még Hitler sem ölt karikatúráért >>

Franciaország és a világ összezárt

A támadás utáni este az emberek ellepték az utcákat az áldozatokra emlékezve, kiállva a szólásszabadság mellett és a terror ellen. Az emlékezés jelmondata ez lett: „Je suis Charlie” – vagyis Én vagyok Charlie. Karikaturisták, művészek is megemlékeztek a hetilap megölt szerzőiről. 

Rajzokkal emlékeznek a karikaturisták a merénylet áldozataira >>

De ki találta ki a Je suis Charlie-t? >>

 

Budapesten is több megemlékezést tartottak csütörtökön és pénteken a francia követségnél és a Francia Intézet épületénél, ahol százak rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt, magyarok és itt tartózkodó franciák egyaránt.

A Charlie Hebdo áldozataira emlékeztek a Francia Intézetnél >>

A francia nagykövetségen is megemlékeztek >>

Nem szabad félni >>

Az Iszlámot is támadás érte

A vérengzést az arab sajtó és a muzulmán egyház is egyöntetűen elítélte, felhívva a figyelmet arra, hogy a támadás rengeteget árt a muzulmán közösségeknek, azt szélsőséges csoportok az iszlámellenesség szítására használják fel.

Az iszlámba ez nem fér bele >>

Menekülés és újabb lövöldözés

A támadással két testvért, a 34 éves Said Kouachit és a 32 éves Chérif Kouachit gyanúsították. Chérif korábban a hatóságok látókörében volt egy terroristalánc tagjaként, mely dzsihádistákat közvetített Irakba az amerikaiak elleni harchoz, börtönben is ült. Rajtuk kívül a 18 éves Hamid Mourad is a hatóságok látókörébe került, ő önként jelentkezett a rendőrségen, úgy tudni, alibit igazolt – a támadás idején iskolában volt.

Csütörtökön Párizs mellett, Villers-Cotterets közelében megtalálták a meneküléshez használt autót, a terroristák másik járműbe szálltak. Franciaország északi részén egy benzinkútnál üzemanyagot és ételt raboltak, majd Párizs felé haladtak tovább. A fővárost gyakorlatilag körbezárták a hatóságok, az utakon állig felfegyverzett rendőrök őrködtek.

Miközben a testvérek menekültek, csütörtökön reggel Párizsban újabb lövöldözés volt Montregue városrészben, egy rendőrnő életét vesztette. Ekkor még nem volt világos, hogy van-e összefüggés eközött és a Charlie Hebdo elleni merénylet közt.

Pénteken folytatódott a hajsza

A menekülő merénylők pénteken reggel nem sokkal nyolc óra után elraboltak egy autót Montagny-Saint Feliciténél. Később Dammartin-en-Goële település iparnegyedében egy nyomda épületébe vették be magukat, sokáig úgy lehetett tudni, hogy túszt is ejtettek. A testvérpár a rendőrökkel is felvette a kapcsolatot, közölték velük, hogy mártírként akarnak meghalni.

Pénteken délután egy óra körül Párizs Vincennes kerületében egy kóser boltnál tört ki lövöldözés, túszokat is ejtettek. Később kiderült, hogy a támadó a csütörtöki montregue-i lövöldözés elkövetője. A hatóságok körbevették az üzletet. A foglyok közt nők és gyerekek is voltak. A túszejtő a hatóságoknak azt üzente: „tudjátok, ki vagyok” – utalva a csütörtöki támadásra. A támadó Amedy Coulibaly volt, társai is lehettek – barátnőjét, Hayat Boumedienne-t továbbra is keresik a rendőrök.

Coulibalyról később kiderült, hogy kapcsolatban állt Chérif Kouachival, a Charlie Hebdo elleni merénylet egyik elkövetőjével – a börtönben ismerkedtek meg egymással, ahol Kouachi terrorszervezetben való részvétel, Coulibaly pedig köztörvényes bűncselekmények miatt ült. A kettejük közti összejátszás azzal is igazolódott, hogy Coulibaly azt követelte a hatóságoktól, hogy a dammartini nyomdában lévő Kouachi-testvérek szabadon távozhassanak, különben megöli a túszokat.

A párizsi támadás után a hatóságok valószínűleg lépéseket tettek, hogy Coulibaly és a Kouachi-fivérek ne tarthassák egymással a kapcsolatot – több beszámoló szerint Dammartinban zavarták a mobilhálózatokat.

Megrohanták a merénylőket

Délután öt óra után Dammartin-en-Goële-ben robbanások, lövések hallatszottak annál a nyomdánál, ahová a Kouachi-fivérek bevették magukat. Az épületet terrorelhárítók rohanták meg.

Alig néhány perc múlva a párizsi túszdráma helyszínén is robbanások hallatszottak. Az alakulatok végeztek a terroristákkal – a Kouachi-fivérekkel Dammartinban és Coulibalyval Párizsban.

 Párizsban a támadón kívül négy túsz is életét vesztette, közülük legalább három még a szabadító akció előtt halt meg.

Nem tették vissza a kagylót

A terrorelhárítók munkáját segítette, hogy a boltban egy telefon kagylóját nem tették vissza, ezen keresztül le tudták hallgatni, hogy mi történik bent A támadás akkor indult meg, amikor a túszejtő imádkozni kezdett.

Később kiderült, hogy Dammartinban a Kouachi-fivérek valószínűleg nem ejtettek túszt – az épületben tartózkodott ugyan egy férfi, de ő elbújt, a merénylők nem vehették észre, hogy ott van. Ő épségben megmenekült.

A túszdráma vége után a francia BFMTV telefonbeszélgetéseket sugárzott – még a túszdráma alatt elérték a merénylőket. Chérif Kouachi elmondta, hogy őt az al-Kaida jemeni szárnya irányította és pénzelte, Coulibaly pedig közölte, hogy akcióit folyamatosan egyeztette a testvérpárral, ő maga pedig az Iszlám Államhoz tartozott.

Vasárnap óriási megemlékezésre készülnek

Francois Hollande elnök az európai országok vezetőit megemlékezésre hívta. Vasárnap Párizsban a Place de la Republique-n az Egység Gyűlését tartják, itt részt vesz egyebek mellett Donald Tusk, az EU soros elnöke, a brit Cameron, a német Merkel, a spanyol Brey, az ukrán Porosenko és az olasz Renzi, valamint a magyar kormányfő, Orbán Viktor is.

Orbán is megemlékezik a párizsi mészárlás áldozatairól >>

Az al-Kaida vállalta

A Charlie Hebdo elleni merényletet az al-Kaida magára vállalta – közölték, hogy azt „a Próféta dicsőségére”, bosszúból hajtották végre. Hozzátették, hogy Franciaországnak „szerepe van az Iszlám elleni háborúban”, ezért kellett bűnhődnie. A terrorszervezet újabb támadásokkal fenyegette Franciaországot. „Nem vagytok biztonságban, amíg támadjátok Allahot” – mondta az egyik tag, aki a merénylőket Allah katonáinak nevezte, akik „megtanították a franciáknak, hol a szólásszabadság határa”.

Olvasói sztorik