Nagyvilág

Öngyilkos merénylők sorozatos robbantásai Irakban

Hatósági ellenőrzőpontokon és síita hívek közelében robbantották fel magukat csütörtökön öngyilkos merénylők Irakban, a merényletekben legalább huszonhárman vesztették életüket.

A rendőrség adatai szerint egy öngyilkos merénylő robbanóanyagokkal megrakott kocsijával nekihajtott a Bagdadtól húsz kilométernyire délre fekvő Juszufíja egyik rendőrségi ellenőrzőpontjának. A támadás három rendőr és négy polgári lakos életét követelte, huszonegyen megsebesültek – írja az MTI. Később a nap folyamán egy újabb öngyilkos merénylő hajtott robbanószerekkel teli, nyitott tetejű kisteherautójával a Bagdadtól 95 kilométerre északra fekvő Szamarra városa közelében található egyik hatósági ellenőrzőpontnak. A rendőrök és síita milicisták elleni támadásban nyolcan meghaltak és huszonhárman megsebesültek. Szamarrát és környékét az elmúlt hónapokban többször is ostrom alá vette az Iszlám Állam.

Bagdadban egy öngyilkos merénylő akkor robbantotta fel magát, amikor a déli imák végeztével a város nyugati részén álló mecsetet épp elhagyták a síita hívek. Közülük nyolcan életüket vesztették, tizenhatan pedig megsebesültek az incidensben. Az egészségügyi illetékesek megerősítették a halálos áldozatok és a sebesültek számát.

Irakban mindennaposak a robbantásos merényletek és más erőszakos támadások, amelyek célpontjai elsősorban a síiták és az iraki biztonsági erők. A merényleteket gyakorta a szélsőséges szunnita Iszlám Állam vállalja magára, amely tavaly június óta Észak- és Nyugat-Irak jelentős részét tartja ellenőrzése alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik